Emmanuel Macron: „Vyslání západních vojáků na Ukrajinu by se nemělo do budoucna vyloučit.“ | foto: Profimedia.cz

ANALÝZA: Půjdou evropští vojáci na Ukrajinu? Plán je možná rafinovanější

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Takže Ficovi evropští vojáci vyslaní na Ukrajinu byli fake news a poplašnou zprávou jen pár hodin, než se o tom bouřlivě jednalo na konferenci v Paříži a francouzský prezident Emmanuel Macron je nevyloučil. Člověk se až baví: projednali jsme, co neexistuje a co jsme popírali. Tak si to rozšifrujme.

Macron výsledek rozfoukal do mlh, když o možnosti přivézt evropské vojáky na pomoc ukrajinské armádě řekl: „Dnes nepanuje shoda na vyslání oficiálních, schválených jednotek. Ale nelze nic vyloučit.“

Polský prezident Andrzej Duda řekl, že jednání bylo vyhrocené, „názory se různily“ a „nadšení nebylo“. Robert Fico debatu popsal jako bojovnou s tím, že „některé země byly pro, některé proti a zbytek byl pro to, aby se o tom dál jednalo“. Němec Olaf Scholz byl asi na jiném summitu, protože řekl, že všichni se shodli, že Evropané na Ukrajinu vojáky posílat nebudou. I Petr Fiala už před Paříží řekl, že nemá v úmyslu poslat na Ukrajinu české vojáky.

Francie by vyrazila jako soukromník na Ukrajinu a Rusko by udeřilo třeba na její kasárna na Ukrajině – nebo v Lyonu, výchozí základně francouzského kontingentu. Útok na „soukromníka“ by NATO těžko mohlo přejít s výrazem, že se ho ani trochu netýká.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video