Lotyšsko oslavovalo vyhlášení nezávislosti vojenskou přehlídkou. (18. listopadu...

Lotyšsko oslavovalo vyhlášení nezávislosti vojenskou přehlídkou. (18. listopadu 2022) | foto: Reuters

Rusko musí vědět, že nesmí vpadnout do Evropy. Lotyši obnovili povinnou vojnu

  • 39
Lotyšsko obnovilo povinnou službu v armádě, aby odstrašilo Rusko od invaze do Evropy, vysvětloval v britském tisku lotyšský ministr zahraničí Krišjánis Kariňš. V malé pobaltské zemi, která je členem NATO, se vyžaduje, aby všichni muži s lotyšským občanstvím ve věku od 18 do 27 let absolvovali roční službu v armádě. Nová pravidla začala platit v lednu.

Na Kariňšův rozhovor upozornil mimo jiné ruský exilový portál Meduza, který připomněl, že někdejší povinnou „vojnu“ v Lotyšsku zrušili v předchozí dekádě po vstupu do NATO, ale v loňském roce rozhodli o jejím opětovném zavedení.

„Znovu jsme zavedli odvody (do armády). Využíváme to ke zvětšení početního stavu armády a záloh,“ řekl ministr deníku The Daily Telegraph. „Musíme být natolik připraveni, aby ruští generálové a politické elity jasně viděli, že nemohou vpadnout do Evropy,“ zdůraznil.

Zacházíte s Rusy jako s prasaty. Putin kritizoval Lotyšsko a pohrozil neštěstím

Podle Kariňšova názoru je rozhodně rozumnější a také levnější podporovat Ukrajinu v obraně před ruskou agresí, která začala před téměř dvěma lety, a současně posilovat vlastní obranyschopnost, než se vypořádávat s důsledky případného ruského vítězství.

Lotyši povolaní do armády dostanou plat až 300 eur měsíčně (asi 7 500 korun) a budou ubytováni v kasárnách. Zařazeni mají být do jednotek složených z profesionálních vojáků, aby si osvojili jejich schopnosti a byli plně vycvičeni do boje. Lotyšský plán počítá s bojeschopným vojskem o síle 61 tisíc vojáků, ať v činné službě v armádních jednotkách, anebo v armádních zálohách.

Lotyšsko tvrdě účtuje s dědictvím SSSR, ruská menšina skřípe zuby

Branná povinnost se vztahuje i na Lotyše žijící v cizině. Za odmítnutí služby v armádě hrozí pokuta či vězení, ačkoliv lze požádat o výjimku, například ze zdravotních důvodů, anebo jako samoživitel rodiny, popřípadě kvůli dvojímu občanství, pokud si dotyčný už odbyl vojenskou službu v zahraničí.

V Lotyšsku se do vojska hlásí tolik dobrovolníků, že úřady dosud nemusely přistoupit k povolávání do armády. Sousední Litva obnovila obvody do armády už v roce 2015, po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym, zatímco Estonsko je nezrušilo, dodal list.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video