Migranti z lodi Sea-Watch 3 mohli po dvou týdnech opustit palubu a vstoupit na...

Migranti z lodi Sea-Watch 3 mohli po dvou týdnech opustit palubu a vstoupit na italskou půdu v přístavu Katánie. (31. ledna 2019) | foto: Reuters

Loď vezoucí migranty nesmí ze sicilského přístavu, náhle neplní standardy

  • 164
Italská pobřežní stráž v pátek údajně z bezpečnostních a ekologických důvodů zablokovala loď Sea-Watch 3 v sicilském přístavu Katánie, informovala agentura Reuters. Z plavidla se tam ve čtvrtek po dvanácti dnech patu vylodilo 47 migrantů, které si rozdělí sedm evropských států.

Inspektoři pobřežní stráže zjistili na palubě lodi, která pluje pod nizozemskou vlajkou, „nesrovnalosti“ ohledně bezpečnostních a ekologických standardů. „Dokud se nevyřeší, loď nesmí opustit katánský přístav,“ uvedla pobřežní stráž.

Italská vláda loni v červnu uzavřela přístavy lodím nevládních organizací. Nyní připravuje opatření, které zamezí lodím humanitárních organizací vplout do italských výsostných vod. Italský ministr vnitra a šéf protiimigrační Ligy Matteo Salvini vyzval úřady, aby proti posádce zahájily trestní vyšetřování.

„Zcela zjevně tu dochází k vysokému tlaku nás kriminalizovat,“ řekl mluvčí německé nevládní organizace Sea-Watch Ruben Neugebauer.

„Blokování lodi Sea-Watch 3 je součást setrvalé a koordinované činnosti italské vlády namířené proti organizacím, které se podílejí na záchraně na moři,“ uvedla organizace v prohlášení. „Organizace Sea-Watch to označuje za ryze politický tah, jehož cílem je zabránit nám v záchranných operacích,“ dodala.

Politický tah?

Za politický tah označila ve čtvrtek organizace i fakt, že loď byla přesměrována ze Syrakus do Katánie. Místní prokurátor Carmelo Zuccaro totiž lodím humanitárních organizací není nakloněn. Na jaře 2017 začal veřejně tvrdit, že nevládní organizace spolupracují s pašeráky lidí. V březnu 2018 nechal obstavit loď Open Arms, protože nevylodila zachráněné migranty v Libyi.

V Lamanšském průlivu se hromadí migranti. Skoro denně jich jsou desítky

Obdobnou taktiku použily italské úřady už loni v listopadu proti lodi Aquarius, kterou provozovaly Lékaři bez hranic a organizace SOS Mediterrannée. Plavidlo tehdy kotvilo v Marseille a italský soud francouzskou stranu požádal, aby jej obstavila a argumentoval podezřením, že posádka lodi vydávala 24 tun potenciálně toxického odpadu za odpad běžný.

Sea-Watch 3 je poslední lodí humanitárních organizací, která se ve Středozemním moři podílí na pátracích a záchranných pracích.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video