Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Pilot padajícího letadla o metry minul budovu plnou dětí, sám zahynul

  • 10
Při pádu malého soukromého letounu na východě Spojených států zahynuli v pondělí všichni čtyři lidé na palubě. Pilotovi se podařilo zabránit tomu, aby padající stroj narazil do budovy křesťanské organizace YMCA, čímž podle médií předešel tragédii daleko většího rozměru.

Dvoumotorový letoun Gulfstream 690C směřoval z letiště v Kansasu do Tennessee, když z neznámých důvodů začal po dvou hodinách letu klesat a zřítil se poblíž města Nashville, zhruba 15 kilometrů od místa očekávaného přistání.

Podle mluvčího místní policie všichni čtyři účastníci letu dvanáctimístného stroje zahynuli.

Pilot však podle amerických médií patrně předešel daleko větším následkům neštěstí, když se mu podařilo padající letadlo stočit několik desítek metrů vedle budovy YMCA, kde byly desítky dětí.

"Byla jsem s dětmi, zrovna plavaly... Pak jsem slyšela strašný výbuch, podívala jsem se z okna a uviděla velký požár," řekla listu USA Today Chastity Mitchellová, která byla s dětmi v bazénu uvnitř budovy.

Kvůli ohni byla budova evakuována, požár se však hasičům podařilo zanedlouho zdolat. Příčinu havárie zatím vyšetřovatelé neznají.

Letoun se podle policie neúspěšně pokusil o přistání na letišti v Nashville a měl směřovat k druhému pokusu, místo toho však zhruba 15 kilometrů od letiště klesl příliš nízko k zemi, zavadil o stromy u budovy YMCA a zřítil se. Totožnost obětí nehody zatím není známa, podle médií však jde zřejmě o rodinu jednoho z členů soukromé společnosti, které letadlo patřilo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video