Letiště M. R. Štefánika, Bratislava

Letiště M. R. Štefánika, Bratislava | foto: Profimedia.cz

Letadlo v Bratislavě přistávalo na dráhu, kde startoval jiný stroj

  • 107
Slovenské úřady vyšetřují pondělní událost, kdy na bratislavském letišti přistávalo letadlo na dráhu, kde startoval jiný stroj. Pilot přistávajícího letounu si letadla na zemi všiml včas a manévr pohotově odložil.

O události informoval server tvnoviny.sk. Přistávajícím na toho času jediné dráze slovenského letiště byl prázdný stroj společnosti Smartwings, na odletu byl letoun společnosti Ryanair letící do Říma. Ten měl podle letového plánu odstartovat dřív, než měl jeho kolega přistát.

Podle serveru byla vzdálenost mezi oběma stroji menší než jeden kilometr. Když posádka přistávajícího letadla viděla na dráze jiné letadlo, provedla tzv. „go around“ a na přistání se vydala znovu.

„V současné době probíhá interní vyšetřování, které bude postoupeno kompetentním orgánům,“ řekla mluvčí leteckých a provozních služeb Slovenské republiky Michaela Legelová.

Oslovení piloti serveru řekli, že podobné „go around“ manévry jsou poměrně běžné, především na větších letištích s hustším provozem.

Skupina slovakaviation.sk nicméně napsala, že šlo o „dost silný extrém“ a manévr by spíš zařadili do kategorie „close call“ (těsně).

Letadla na bratislavském letišti v pondělí 20. května ráno. Letadlo Ryanair je na obrázku v horní části, letoun Smartwings pod ním.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video