(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Exprezidenti Kolumbie a Bolívie tvrdí, že je Kuba deportovala ze země

  • 3
Kubánské úřady nevpustily do země bývalého kolumbijského prezidenta Andrése Pastranu a někdejšího lídra Bolívie Jorgeho Quirogu, kteří měli obdržet ocenění od kubánských opozičních skupin. Kubánský režim vytrvale potlačuje opozici a k podobnému kroku nesáhl poprvé, uvedla agentura Reuters.

Bývalí pravicoví prezidenti jihoamerických zemí měli převzít cenu pro Demokratickou iniciativu Španělska a Ameriky (IDEA), což je fórum 37 bývalých vůdců států a vlád. Byli však zadrženi na havanském letišti a vykázáni ze země.

„Kubánská diktatura nás deportovala z ostrova za to, že jsme bránili demokratické principy regionu,“ napsal na Twitteru Pastrana.

Kubánské ministerstvo zahraničí se podle Reuters k incidentu odmítlo vyjádřit. Stranický list Granma napsal, že udílení ceny mělo být spojeno s protivládní provokací, jejímž cílem bylo „vytvoření nestability a poškození mezinárodního obrazu země“.

Kubánská vláda nepovoluje demokratickou opozici a tvrdí, že oponenti režimu jsou financováni zahraničními zeměmi usilujícími o převrat na ostrově. Podobný osud jako dvojici exprezidentů potkal loni skupinu zahraničních činitelů, kterým chtěla opozice udělit jiné ocenění za ochranu demokracie a lidských práv.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video