Na Kubě zemřelo během devíti dnů pět generálů, z nichž většina byla spojena s...

Na Kubě zemřelo během devíti dnů pět generálů, z nichž většina byla spojena s érou vůdce kubánské komunistické revoluce Fidela Castra. (8. ledna 1959) | foto: Profimedia.cz

Záhadná smrt. Během devíti dnů zemřelo na Kubě pět generálů Castrovy éry

  • 96
Záhadná úmrtí pětice kubánských generálů v průběhu devíti dnů vyvolala vlnu diskuzí a spekulací. Úřady totiž neuvedly, co je příčinou jejich smrti a zda nesouvisí s koronavirovou pandemií či protesty proti vládě. Generálové patřili ke staré gardě, která se účastnila revolučních událostí a byla pevně spojená s érou legendárního kubánského vůdce Fidela Castra.

„Devět dní. Pět mrtvých generálů na Kubě. Velmi zvláštní,“ napsal na Twitteru americký senátor Marco Rubio, jehož rodiče emigrovali z Kuby před komunistickou revolucí Fidela Castra.

Není jasné, co bylo příčinou jejich smrti a zda to nějak souvisí s rozsáhlými protivládními protesty nebo covidovou pandemií, jež sužuje ostrov. Podle miamského webu Local 10 jedním z možných důvodů může být vypuknutí nákazy koronaviru během setkání generálů tváří tvář po vypuknutí demonstrací 11. července.

Většina z nich byla starší sedmdesáti a osmdesáti let a byla ve výslužbě. Nejmladší z nich byl osmapadesátiletý Peña Pórrez, který aktivně působil v armádě a pod jehož vedení patřilo pět provincií. Zemřel jako první 17. července.

Zřejmě nejznámějším ze zesnulých vojenských činitelů byl devětasedmdesátiletý Ruben Martinez Puente, který jako tehdejší velitel kubánského letectva dal v roce 1996 rozkaz k sestřelení dvou civilních letadel. Pád nepřežili čtyři pracovníci humanitární organizace Brothers to the Rescue, která se v mezinárodních vodách pokoušela zachránit kubánské uprchlíky. 

Věk dalšího zesnulého generála Lastre Pacheca kubánská média neuvádějí. Ke Castrově rebelii se přidal v roce 1957. Údajně byl nejvíc hrdý na službu pod slavným revolucionářem  Ernestem „Che” Guevarovou.

Verdecia Perdomo, kterému uvádí kubánská média přisuzují věk mezi 79 a 80 lety, byl jedním z Castrových bodyguardů. Sedmaosmdesátiletý Choy Rodriguez byl jedním ze zakládajících členů Castrova guerillového Hnutí 26. července. Zemřel jako poslední 26. července. 

Podle Williama LeoGrandeho, specialisty na Kubu z American University, úmrtí generálů vzhledem k jejich stáří nebudou mít moc praktický dopad na vládu. Je to ale „silná připomínka, že historická generace lídrů, kteří uspořádali revoluci a založili revoluční režim, rychle mizí ze scény.“

Na Kubě vypukly nevídané protesty. Lidi štve pomalé očkování i výpadky elektřiny

V dubnu zvolením osmapadesátiletého Miguela Díaze-Canela prvním tajemníkem Kubánské komunistické strany formálně skončila éra bratrů Castrových, kteří na karibském ostrově vládli od roku 1959. Fidel Casto zemřel v roce 2016, moc předal už v roce 2008 svému bratrovi Raúl Castrovi.

Podle kritiků zápasí Díaz-Canel bez revoluční reputace se získáním důvěry a respektu v očích Kubánců a nedaří se mu proto zamezit nespokojenosti veřejnosti s dlouhodobými ekonomickými problémy, navíc umocněnými pandemickou krizí. Kvůli pomalému tempu očkování, protikoronavirovým opatřením, nedostatku zboží a výpadkům elektřiny vypukly na Kubě největší protesty od roku 1994.

Kuba za uplynulý den hlásí rekordní počet nových případů nákazy koronavirem od začátku epidemie. Ministerstvo zdravotnictví jich zjistilo přes 9 300, v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo 68 lidí.

4. prosince 2016


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video