Ukrajinští vojáci kontrolují místo po ruském náletu v Kyjevě. (26. února 2022)

Ukrajinští vojáci kontrolují místo po ruském náletu v Kyjevě. (26. února 2022) | foto: AP

Rozbili jsme na Krymu islámskou teroristickou buňku, tvrdí ruská tajná služba

  • 45
Ruské tajné službě FSB se podařilo rozbít krymskou buňku islámské Strany osvobození (Hizb at-Tahrír) a její členy zatknout, tvrdí. Hizb at-Tahrír je v Rusku považovaná za teroristickou organizaci a od roku 2003 je zakázaná.

Zadržení podle prohlášení FSB „prováděli činnost s úmyslem šíření teroristické ideologie na území naší země“ a v rámci tajných setkání do svých řad nabírali muslimské obyvatele Ruska. Příslušníci tajných služeb šest lidí zatkli ve městech Džankoj na severu a Jalta na jihu poloostrova.

Okupovaným Krymem v úterý otřásly výbuchy, podle ruského ministerstva obrany šlo o sabotáže. Jedna z explozí podle ruských médií nastala ve vojenském skladě u města Džankoj. Ruské tajné služby nicméně ve středu oznámené zatčení ve stejné oblasti ani jinde nijak s úterními výbuchy nespojily, píše ruskojazyčný server BBC.

Hizb at-Tahrír je v Rusku rozhodnutím nejvyššího soudu z února 2003 považována za teroristickou organizaci a její činnost je v zemi zakázaná. Ilegální je také v převážné většině arabských zemí, v Číně, Turecku a také v Německu, v řadě západních zemí ale může normálně fungovat.

Rusko na Ukrajině útočí na několik míst najednou a pokládá další minová pole

Tato panislámská strana tvrdí, že usiluje o dosažení svých cílů pokojnými, nenásilnými prostředky. Chce sjednotit muslimské regiony v Rusku a v postsovětské Střední Asii v islámský chalífát.

Rusko nyní válčí s Ukrajinou, na kterou letos v únoru zaútočilo. Kyjev se k zodpovědnosti za výbuchy i předchozí údery na ruskou vojenskou základnu na Krymu nepřihlásil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video