Paraglidista krouží nad Prištinou s národní vlajkou před oslavami desátého...

Paraglidista krouží nad Prištinou s národní vlajkou před oslavami desátého výročí vyhlášení nezávislosti Kosova, které připadá na sobotu 17. února 2018 | foto: AP

V Tiraně se jednalo o možném rozdělení Kosova, tvrdí poslanec

  • 37
Kosovský prezident Hashim Thaçi, albánský premiér Edi Rama a představitel makedonských Albánců Ali Ahmeti spolu údajně hovořili o rozdělení Kosova. K jednání se sešli v Tiraně poté, co Rakousko navrhlo, aby sever Kosova dostal autonomii. Tvrdí to kosovský novinář a politik Berat Buzhala.

Poslanec za vládní Demokratickou stranu Kosova na svém facebookovém profilu napsal, že mezi uvedenými třemi představiteli existuje „dohoda, která změní hranice Kosova“. Jejich „scénář nezmění hranice jiných států, nýbrž pouze hranice Kosova“, tvrdí Buzhala.

Kosovský zpravodajský portál GazetaExpress v této souvislosti napsal, že do diskuse o rozdělení Kosova se údajně zapojilo i Řecko, respektive že ji podporuje ministr zahraničí Nikos Kotzias. Podle tohoto webu je Thaçi nyní v Bruselu na schůzce věnované rozdělení Kosova.

Server GazetaExpress poznamenal, že zásadně proti rozdělení Kosova je předseda vlády Ramush Haradinaj. Podle dalšího kosovského média Koha ditore Haradinajův poradce důrazně popřel, že by se premiér někdy takových rozhovorů zúčastnil.

Nicméně deník Koha ditore tvrdí, že myšlenka rozdělení Kosova, s níž po válce koncem 90. let přišli vysocí srbští představitelé, se v debatách evropských politiků aktualizovala.

Vražda politika znovu vyostřila vztahy, dva policisté byli zatčeni

Kosovská policie o víkendu zadržela dva své příslušníky srbské národnosti podezřelé z manipulace s důkazy během vyšetřování vraždy kosovskosrbského politika Olivera Ivanoviče. Informoval o tom zpravodajský portál GazetaExpress. Zločin hrozil dalším vyostřením napětí mezi Prištinou a Bělehradem.

Oliver Ivanovič na snímku z října 2004

Ivanoviče, který platil za umírněného srbského činitele v Kosovu, byť zásadně odmítal nezávislost této bývalé srbské oblasti, zasáhlo šest střel. Ty byly na čtyřiašedesátiletého politika vypáleny z projíždějícího auta, když přicházel do kanceláře svého hnutí Svoboda, demokracie, pravda. Pachatelé zatím nejsou známí, podařilo se jim uniknout.

GazetaExpress napsala, že zadržení jsou příslušníci policejní stanice v severní, převážně srbské části Kosovské Mitrovice. Vyšetřovatelé při domovní prohlídce u nich doma našli pistoli TT se dvěma zásobníky pro náboje ráže 7.62 mm. Příkaz k zatčení vydala mitrovická prokuratura.

Podezřelí byli zadrženi na 48 hodin, ale prokuratura hned podala soudu návrh na uvalení třicetidenní vazby. Policie oba muže postavila mimo službu.

Prokurátor Nijazi Rexha zadržení dvou příslušníků kosovské policie zdůvodnil tím, že „byli ve službě a neudělali správně svou práci“. Podle médií šlo zřejmě o manipulaci s důkazy; s jakými a jak, zatím není zcela jasné.

Vražda mohla být objednanou likvidací nepohodlného politika srbským zločineckým podsvětím. Ivanović totiž poukazoval na to, že Srbové v Mitrovici mají strach ani ne tak z Albánců, jako z místní srbské kriminální mafie. Přitom vůdce tamní zločinecké organizace je velmi vlivný a má kontakty i na kosovského premiéra Ramushe Haradinaje.

V etnicky rozdělené Kosovské Mitrovici, kde trvá napětí od konce válečného konfliktu z konce 90. let, byl Ivanović považován za umírněného politika. Byl jedním z mála kosovskosrbských představitelů, který uměl albánsky. Důrazně kritizoval politiku Bělehradu vůči Kosovu a přestože odmítal nezávislost Kosova rozhodněji než leckterý politik v Srbsku, zdál se být vstřícnější dialogu s prištinskými úřady.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video