Vojáci KFOR střeží přechod Brnjak, který si nárokují kosovští Srbové

Vojáci KFOR střeží přechod Brnjak, který si nárokují kosovští Srbové | foto: Reuters

Kosovo a Srbsko se dohodly, barikády z hraničních přechodů zmizí

  • 5
Srbsko a Kosovo se podle Evropské unie dohodly na normalizaci situace na hraničních přechodech na severu Kosova. Kosovští Srbové prostřednictvím zátarasů bránili tomu, aby byly přechody zprovozněny a tím uznána hranice mezi nimi jako státní. Srbsku to komplikuje jeho cestu ke kandidatuře do EU.

"Obě strany postupně vytvoří společná, jednotná a bezpečná stanoviště na všech společných přechodech," stojí v prohlášení Evropské unie, které bylo vydáno po pátečních bruselských jednáních mezi kosovskou a srbskou delegací.

Kosovo vyhlásilo nezávislost v roce 2008, ale Bělehrad tento krok neuznává. Znemožněním provozu přes oficiální přechody Jarinje a Brnjak mezi Kosovem a Srbskem dávají kosovští Srbové najevo nesouhlas s osamostatněním Kosova.

Srbové, kteří žijí na severu Kosova, zatarasili silnice vedoucí k hraničním přechodům barikádami

Několik ultimát mezinárodních sil, aby zátarasy odstranili, už vypršelo a bezvýsledná byla i předchozí jednání s místními srbskými představiteli. V pondělí kosovští Srbové postavili novou barikádu v obci Jagnjenica. Snažili se tomu zabránit příslušníci jednotek KFOR a asi třicet jich přitom bylo zraněno.

Situace na hranici komplikuje jednání o srbském kandidátství do EU. Příští týden se o něm má rozhodovat na summitu EU. V Unii na něj nepanuje jednotný názor, i když Evropská komise v říjnu doporučila, aby Unie kandidaturu schválila.

Německá kancléřka Angela Merkelová v pátek řekla, že problémy na hranici jsou důkazem toho, že Srbsko není připraveno získat kandidátský status.

Konfliktní kosovsko-srbská hranice

Konfliktní kosovsko-srbská hranice

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video