Policisté a příbuzní vězňů před věznicí Poggioreale v italské Neapoli (8. března 2020) | foto: Reuters

V italských věznicích vypukla vzpoura kvůli karanténě. Tři mrtví

  • 75
Ve čtyřech italských věznicích vypukla vzpoura proti novým opatřením, jež mají zamezit šíření koronaviru. Úřady trestancům zakázaly rodinné návštěvy. Jeden vězeň ze zařízení v Modeně zemřel v neděli. Podle nových pondělních informací jsou oběti tři.

Příčinou nepokojů byla podle deníku La Repubblica nespokojenost vězňů s izolací kvůli zakázaným návštěvám a obavy z toho, co se děje venku.

V neděli odpoledne se vězni zabarikádovali v zařízení v Modeně. Při potyčce byli zraněni dva příslušníci bezpečnostních složek a 20 zaměstnanců muselo vězení opustit.

Kromě tohoto severoitalského města nepokoje propukly ve věznicích ve městech Neapol, Frosinone a Alessandria. Ve Frosinone zhruba 80 kilometrů jižně od Říma se zabarikádovala asi stovka trestanců, proti kterým zasáhla policie. Vězni sestavili seznam požadavků, který obsahoval i povolení návštěv příbuzných, a podle agentury AGI se snaží jednat s vedením věznice. 

Prvotní zprávy hovořily o jenom mrtvém. Express v pondělí upřesnil, že při nepokojích zemřeli tři trestanci. Stejné číslo uvádí i další média.

Ve věznici na předměstí Neapole nespokojené trestance přišli podpořit rodinní příslušníci, kteří se shromáždili venku před zařízením.

Itálie v noci na neděli zavedla na severu země řadu přísných opatření, která mají pomoci zabránit šíření epidemie koronaviru. V zemi se podle nedělní bilance dosud nakazilo 7375 lidí a 133 osob zemřelo. Nejvíce zasažená je severoitalská Lombardie, vlastní případy však potvrdilo všech 20 italských regionů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video