ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Dan Materna, MAFRA

Do Rumunska se Češi dostanou, musí ale počítat s karanténou

  • 6
Rumunsko od středy zařadí Českou republiku a další více než čtyři desítky zemí a území světa kvůli šíření koronaviru na seznam rizikových států. Po příjezdu z Česka a například také Slovenska budou muset lidé nastoupit do dvoutýdenní karantény. O rozšíření seznamu rizikových oblastí rozhodl v pondělí večer rumunský krizový štáb.

Rumunský ministr zdravotnictví Nelu Tataru oznámil, že se na seznamu ocitly země, kde v poslední době došlo ke zhoršení epidemické situace.

Kromě Česka a Slovenska Rumuni nově za rizikové považují například i Francii, Španělsko, Nizozemsko, Rakousko, Maďarsko, Belgii či Británii, z mimoevropských zemí například epidemií těžce zasažené Spojené státy.

Po příjezdu z těchto zemí do Rumunska budou muset lidé od středy do dvoutýdenní karantény. Pokud budou mít po osmém dni v ní negativní test na koronavirus, budou moci desátý den izolaci předčasně opustit.

Výjimku rumunská vláda stanovila pro lidi, kteří budou chtít v Rumunsku strávit méně než tři dny. Pro vstup do země jim bude stačit negativní test na koronavirus, který nebude starší více než 48 hodin.

Rumunská vláda v pondělí večer schválila i řadu dalších omezení včetně uzávěr některých ohnisek nákazy v zemi či omezení v provozu restaurací, kaváren či kin.

V Rumunsku v posledních dnech stejně jako v mnoha dalších evropských zemích roste počet nakažených koronavirem. Celkem se v zemi, která má 19,3 milionu obyvatel, nakazilo již 137 491 lidí. S covidem-19 zemřelo 5 048 infikovaných.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video