Zdravotní pracovníci v ochranných oblecích v italském hlavním městě Římě (8....

Zdravotní pracovníci v ochranných oblecích v italském hlavním městě Římě (8. března 2020) | foto: AP

V Itálii skokově přibylo mrtvých. Obětí koronaviru je za pouhý den 133

  • 1283
V Itálii novému koronaviru za posledních 24 hodin podlehlo 133 lidí, celkový počet mrtvých tak v této zemi skokově stoupl na 366. Prudce vzrostl i počet nakažených, ze sobotních 5883 na nedělních 7375. Informoval o tom šéf italské civilní ochrany Angelo Borrelli.

O zhruba 650 lidí se starají lékaři na jednotkách intenzivní péče, naopak 622 lidí se dosud plně vyléčilo. Jedním z nově nakažených je i šéf generálního štábu italské armády Salvatore Farina. Funkce se nadále zhostí z domácí karantény, svůj zdravotní stav vyhodnotil jako dobrý.

Epidemie koronaviru zasáhla Itálii ze všech evropských zemí zatím nejhůře. Onemocnění se šíří hlavně z několika ohnisek v severní Itálii, vlastní případy však potvrdilo všech 20 italských regionů.

Italská vláda kvůli tomu v noci na neděli přistoupila k bezprecedentním opatřením, na miliony lidí na severu země uvalila karanténu. 

S virem se potýká především region Lombardie, jehož správním střediskem je milionový Milán. 

Lombardské úřady evidují 4189 nakažených, oblast za posledních 24 hodin zaznamenala skokový nárůst v počtu obětí. Podle nové bilance zemřelo dalších 133 lidí, nemoci COVID-19 si v regionu celkem vyžádala 257 obětí.

Sever Itálie je kvůli šíření koronaviru v karanténě:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video