Žena v Itálii podstupuje test na koronavirus. (29. července 2020) | foto: AP

Milion nových nakažených každé čtyři dny. Svět se blíží březnovým číslům

  • 32
Počet nakažených ve světě od začátku pandemie již přesáhl 17 milionů lidí. Více než polovina všech případů přitom připadá na tři země – Spojené státy, Brazílii a Indii. Tato trojice, ale i Austrálie, Ukrajina či Polsko evidují rekordní denní přírůstky nakažených. Každé čtyři dny jich v průměru přibývá milion. Vlády některých zemí přemýšlí o znovuzavádění ochranných opatření či restrikcí.

Koronavirem se po celém světě nakazilo už přes 17 milionů lidí. Vyplývá to ze statistik americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která situaci celosvětově monitoruje. Hranici 16 milionů infekcí svět překročil 26. července. Kvůli komplikacím spojeným s onemocněním covid-19 zemřelo přes 667 tisíc pacientů.

Koronavirus ve světě

Muž v roušce odpočívá na pláži v Kolombu, hlavním městě Srí Lanky. (28. května...
Návštěvník prochází před obrazem francouzského malíře Georgese de La Toura ve...
Zdravotníci demonstrují v pařížské nemocnici Robert Debre. Snaží se prosadit...

V USA, které pandemie zasáhla nejhůře, ve středu zemřelo dalších 1 267 lidí s covidem-19. Celková bilance úmrtí v USA překročila 150 500. Nově se koronavirem nakazilo více než 68 tisíc lidí, celkem země eviduje přes 4,4 milionu infekcí.

V Brazílii za poslední den přibylo rekordních 69 074 nakažených koronavirem. Jihoamerická země zaznamenala také rekordní nárůst úmrtí pacientů s covidem-19, během jediného dne jich zemřelo 1 595. O den dříve úřad ohlásil 40.816 nakažených a 921 úmrtí v souvislosti s infekcí.

Testy nákazu koronavirem v Brazílii dosud prokázaly u více než 2,5 milionu lidí, z nichž od začátku nynější pandemie 90 134 zemřelo. Brazílie je po Spojených státech druhou nejvíce zasaženou zemí na světě. Experti nicméně upozorňují, že ve skutečnosti se koronavirem nakazilo nejspíš ještě mnohem více Brazilců, podle studie univerzity v Sao Paulu až šestkrát více. V zemi se totiž provádí málo testů.

V Indii, která má 1,3 miliardy obyvatel, přibylo poprvé více než 50 tisíc případů za den a počet prokázaných infekcí od začátku epidemie tak dosáhl téměř 1,6 milionu.

Koronavirus kosí brazilské domorodce. Míra úmrtnosti je dvojnásobná:

Polsko ve středu ohlásilo rekordní přírůstek nových případů koronaviru – za uplynulý den jich má 615, 15 lidí přitom zemřelo. Země zvažuje obnovu karantény pro lidi vracející se z některých států, kde znovu začalo případů přibývat. Mluvčí Müller se zmínil konkrétně o Španělsku a Francii, ale úplný seznam by vláda mohla předložit v příštích dnech. Müller také řekl, že se státní instituce připravují na možný návrat epidemie „ve větším rozsahu“.

Ministerstvo zdravotnictví vidí největší problém v šíření viru v uhelných dolech. Očekává, že se příští týden denní počet nových případů ustálí kolem 300.

Veteránky z druhé světové války na oslavě 76. výročí varšavského povstání se slunečníky na ochranu proti slunci a rouškami na ochranu proti koronaviru (30. července 2020).

Maďarsko, které za minulých 24 hodin zaregistrovalo 19 nově nakažených, nová omezení pro vstup do země zavedlo opět před dvěma týdny. Země tak má po připočítání nových 19 případů z minulého dne 4 484 nakažených a počet mrtvých – 596 – zůstal nezměněn. Uzdravilo se 3 346 lidí a přes 7 800 lidí je v domácí karanténě.

V lécích je mimozemská DNA a ve vládě plazi. USA baví kontroverzní lékařka

Země se 12. července rozhodla zpřísnit kontroly na hranicích, aby zpomalila šíření koronaviru. Vyžaduje 14denní karanténu od lidí, kteří přijedou ze zemí označených v maďarském rozlišovacím systému žlutou barvou. Ze zemí značených červeně, kam patří například Albánie, Kosovo, Černá Hora nebo Ukrajina, lidé do Maďarska nesmí vůbec. Česko v Maďarsku nepatří ani do jedné z těchto kategorií.

Na Slovensku ve středu přibylo 20 nových případů koronaviru. Stejně jako v Maďarsku tam za toto období nezaznamenali žádné úmrtí. Slovensko má podle statistiky národního centra zdravotnických informací dosud 2 265 pozitivně testovaných. Zemřelo tam 28 lidí a vyléčilo se 1 675.

Ministr zdravotnictví Velké Británie Matt Hancock ve čtvrtek prohlásil, že se obává nové vlny pandemie covidu-19 v Evropě a že britská vláda nebude váhat s novým zavedením karanténních opatření, pokud to bude nutné k zastavení šíření nákazy v zemi.

Británie minulý týden nařídila 14denní izolaci lidem přijíždějícím ze Španělska. Podle Hancocka však rostou počty nově nakažených i v dalších zemích, kterých se zatím tato britská omezení netýkají. Neuvedl však žádnou jmenovitě, zmínil pouze Francii. 

Jeptiška s ochrannou maskou ve Vatikánu (26. července 2020).

Rekordní počty nakažených hlásí Austrálie i Rusko

Austrálie hlásí přes 700 nových nákaz, z nichž většina je evidována v druhém nejlidnatějším australském státě Viktorie. Úřady tamním obyvatelům nařídí od neděle nošení roušek na veřejnosti. 

V Rusku přibylo dalších 5 509 nakažených osob a 129 pacientů s nemocí zemřelo. Zatímco počet nakažených v porovnání s předchozím dnem stoupl o více než 500 případů, počet obětí naopak klesl ze 169, které země ohlásila ve středu.

Rusko tak zůstává čtvrtou nejpostiženější zemí na světě; podle údajů JHU tu dosáhla bilance nakažených celkového počtu 827 509, z nichž 13 650 zemřelo.

Na Ukrajině přibylo za poslední den rekordních 1 197 nových případů nákazy covidem-19, uvedla ve čtvrtek ukrajinská rada bezpečnosti a obrany. Celkový počet nakažených přesáhl podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse 69 tisíc a zemřelo 1 673 lidí. 

Počet nově nakažených během posledních dvou měsíců prudce stoupl poté, co Ukrajina začala koncem května postupně uvolňovat koronavirová opatření, napsala agentura Reuters.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video