Nákupy v době (po)koronavirové. Ve Wu-chanu se prodává přes vysoké ploty

  • 24
Karanténní opatření v čínském Wu-chanu, odkud se začal koronavirus šířit do světa, jsou sice již postupně zmírňována, život ve městě se ale ještě zdaleka nevrátil k normálu. V některých čtvrtích prodavači nabízejí své zboží přes dvoumetrové plastové ploty, kterými byly v době největší krize obehnány obytné bloky.

Jedenáctimilionový Wu-chan úřady uzavřely na konci ledna. Obyvatelé města nesměli dlouhé týdny opouštět své domovy a byli odkázáni na dodávky potravin z internetových obchodů.

Wu-chan však již týden nezaznamenal žádné nové případy nákazy koronavirem. Některé supermarkety byly ve středu pro zákazníky otevřené a tvořily se před nimi dlouhé fronty, vinoucí se kolem domovních bloků. 

Lidé v nich ukázněně čekali v dvoumetrových rozestupech. Všichni měli na obličeji roušky a někteří přišli dokonce v pláštěnkách. Mezi nakupujícími panovala radost, že mohli s nakupováním po internetu skončit. 

„Ty potraviny nebyly čerstvé. Nevypadaly dobře a ani dobře nechutnaly,“ řekl o zboží rozváženém občanům do domovů dobrovolníky osmašedesátiletý muž stojící ve frontě, který se představil jako Tung. „V supermarketu máme větší výběr,“ dodal.

V jiné čtvrti se prodavači vydali přímo k obytným blokům a nabízeli čerstvé produkty obyvatelům přes plastové bariéry. Nakupující stáli na židličkách či špalcích dřeva, aby na zboží viděli, a smlouvali s prodavači o cenách. 

Čína bude do počtu nakažených zahrnovat i ty bez příznaků, zpřísní opatření

Kvůli přetrvávajícím obavám z šíření nákazy platili raději prostřednictvím mobilní aplikace, aby nemuseli použít špinavé bankovky.

Nabídku zboží ukazovaly zákazníkům bílé tabule vyvěšené na bariérách. Na většině byly uvedeny různé druhy zeleniny, rýže, olej a maso, ale jedna z tabulí slibovala i raky, kteří jsou považováni za místní delikatesu. 

„Je pro nás bezpečnější prodávat za těmito bariérami,“ uvedl majitel stánku s vepřovým masem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video