Diskuze

KOMENTÁŘ: Ve Švýcarsku zvítězil strach, který svírá celou Evropu

Proč se vlastně Švýcarsko, byť těsně, vyslovilo v referendu pro omezení přistěhovalectví? Alpská zemička je přece vlastně takovým Hobitínem. Nezaměstnanost je titěrná, příroda malebná, dobře se tu pije a jí, ve městech se prohánějí nablýskaná auta. Blahobyt je patrný na každém kroku. Švýcarům se přitom tak dobře daří i proto, že jsou propojení se zbytkem Evropy. Proč tedy takový výsledek?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HK

jj, alenko, nordkanton. kdyby's napsala Schwabenland, tak bych sofort vedela, tak se rika nemecku u nas. ;-D nemec je schwob ;-D

0 0
možnosti
Foto

Schwaben sind nur im Baden-Würtenberg.

0 0
možnosti
HK

info k otazkam: ktere je hlavni mesto CH a kdo je hlava statu:

svycarsko pravne nema zadne hlavni mesto, Bern se udava sice jako hlavni mesto CH, ale neni to korektne.

hlava statu neni prezident, ale vlada (Bundesrat, 7 ministru).  :-)

0 0
možnosti
CM

Bych to s dovolenim jeste rozvedl, Bern je presne receno Bundestadt (Spolkove mesto) , nikoliv Hauptstadt (Hlavni mesto). Hlava statu je tzv. kolektivni organ, Bundesrat (Spolkova rada). Vsichni clenove Spolkove rady museji byt poslanci, nejaka "Vlada odborniku" neni mozna. Pricemz o kazdem clenu hlasuje Parlament zvlast. Hlavou Spolkove rady je jeji Bundespräsident, coz se nepreklada jako Spolkovy prezident nybrz Spolkovy predseda. Neni volen, nybrz clenove Spolkove rady se v teto funkci podle predem daneho klice po roce stridaji. Neni hlavou statu, vlastne jenom ridi zasedani. Je specifikovan terminem "Primus inter pares", Prvni mezi rovnymi, coz je pozustatek Francouzske revoluce. Z techto duvodu take predstavitele Svycarska nejezdi na oficialni statni navstevy, protoze Spolkova rada nema nikde ekvivalent.

3 0
možnosti
Foto

No tak pockame na sankce EU,pockame, az se prvni firmy zacnou stehovat do Nemecka a do Francie a pak budeme diskutovat znovu!!!!

1 0
možnosti
HK

jj, uz vidim jak se firmy stehuji ze svycarska. ;-D ach booooze. ;-D

0 1
možnosti
DT

Pane Janousku, autore tohoto zmateneho clanku, mel byste si uvedomit, ze problem, o kterem pisete, je mnohem obsahlejsi. Cituji "nýbrž jako řadu vedle sebe zabetonovaných tvrzí" - prominte, ale mezi jednou velkou rodinou a zabetonovanymi tvrzemi je pomerne siroke spektrum dalsich (a mnohem priznivejsich moznosti). Rozhodnuti Svycarska rozhodne nebude znamenat jeho izolaci a rozhodne se neraduji jen nacionaliste, ale i lide, kteri vidi spatna cisla EU, byrokracii a neuveritelne mrhani verejnymi prostredky. Ti, kteri to nevidi, tomuto projektu stale jeste fandi, ale ja pevne verim, ze to je jen otazka casu. Verim, ze EU nema budoucnosti a ze nejprve lide a nasledne s odstupem casu i politici zjisti, ze tudy cesta nevede... [>-]V

0 0
možnosti
JZ

J71a18n 48Z97e95m35a69n

12. 2. 2014 0:24

Přistěhovalci, kteří se naučí místní jazyk, přizpůsobí se domorodcům a budou svým vzděláním a schopnostmi přínosem, jsou vítání. Jenže takových je minimum, znám akorát Simira z Kobry 11.

1 0
možnosti
Foto

No ja jich tedy znam hodne.

1 0
možnosti
JK

J60a67n 64K65u72č65e38r92a

11. 2. 2014 22:23

Chci, aby u nás bylo také referendum o omezení počtu přistěhovalců do ČR.

2 0
možnosti
DH

Typická novinářská demagofie, čím dál tím více se politická elita a tzv."novináři" rozcházejí s názory svých občanů. Právě proto je referend třeba jako sůl, aby tito elitáři nešli proti svým občanům.Všichni politici si myslí, že když rozhodnou oni, tak je to správně, ale když nedejbože rozhodne lid, tak je to špatně a už se z EU snášejí hromy blesky.

7 0
možnosti
Foto

Tezk muzete jako clen EU udelat referendum proti pristehovalcum z EU, kteri prijedou za praci. Cesi pracuji taky vsude v EU.

2 1
možnosti
AD

A40l40e69s 95D46r86d26a

11. 2. 2014 21:30

Tendenční článek, ale mimochodem ilustruje velmi dobře podobné pseudohumanistické kampaně startované v politice, médiích, odborech a bůhví kde ještě. Zastánci přistěhovalectví neměli žádné argumenty, jen zastrašovali a vyhrožovali. Naštěstí se do diskuse dostávala časem fakta o dopadech přistěhovalectví a tak nakonec zvítězil zdravý rozum rozum nad demagogií a vyhrožováním pseudohumanistů.

Ale ty důsledky pro Švýcarsko ;-)

http://www.pi-news.net/wp/uploads/2014/02/wiedenroth_schweiz.jpg

5 1
možnosti
AF

A69l72e78n96a 38F89i21r41s98t

11. 2. 2014 21:03

Tak to je největší gol celé diskuze. Paní Krivanek, která údajně žije ve Švýcarsku, neví co je to Nordkanton. Tak to jsem ještě nezažila! Všichni, ale skutečně všichni ve Švýcarsku vědí, co je Nordkanton. Tedy alespoň všichni Švýcaři.

Jak dlouho že žijete prý ve Švýcarsku, paní Křivánková?

 

A mě by to chtělo zkoušet, zda vím, co je hlavní město CH?

1 0
možnosti
AF

A78l85e89n45a 51F68i21r76s53t

11. 2. 2014 21:04

Dobrou noc a třeba se zase někde setkáme v diskuzi, kde budete rozdávat moudra o tom, jak to chodí ve Švýcarsku.

0 0
možnosti
JN

Ten článek se slušný kus demagogie. Takže Švýcaři mohou za šíření strachu po Evropě a díky nim profitují rasisti a xenofobové? Autor vypráví pohádky. Strach po Evropě se šíří jen díky protěžování nepřizpůsobivých a díky tomu, že se díváme jak se k nám tito lidé staví. Otevřeně nás nazývají nepřáteli a vyhrožují nám. Strach se šíří hlavně proto, že dokážeme domyslet, co se stane až jejich počty ještě vzrostou a také proto, že vidíme reakci na násilí a jejich zneužívání sytému politiky. Oni místo aby proti tomu bojovali to totiž omlouvají, kryjí a sebevražedně podporují. Toto jsou důvody toho strachu, ne rozumné rozhodnutí Švýcarů, kteří jen vidí dál než ostatní a chtějí s tím něco dělat.

4 0
možnosti
PP

Naucte se nejdriv cist a pak nekoho obvinujte z demagogie.

2 3
možnosti