Diskuze

KOMENTÁŘ: Británie v pasti brexitu. Jak získat závislou nezávislost?

Britský premiér Boris Johnson se chystá na závěrečný střet s EU o podmínky doby pobrexitové. Času mu však moc nezbývá, kompromis je v nedohlednu a kritici nemilosrdní, zamýšlí se politolog Alexander Tomský.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ach jo..

Nejde o rybolov v teritorialnich vodach, jde o rybolov ve vzlucne ekonomicke zone. O ktery vlastne UK vlastne az tak moc nestoji, jak jinak si vysvetlit prodej kvot do zahranici?

Moznost statnich dotaci je omezena napriklad obchdoni smlouvou s Japonskem. Kdy UK priznalo neco, co odmita ve smlouve s EU.

Celni hranice mezi Severnim Irskem a zbytkem... to ma taky svou historii, ktera se do clanku moc nehodi.

Na prvni pohled se clanek tvari neutralne, ovsem zdaleka neni. Bohuzel.

1 0
možnosti

Eu ide o mnoho viac než "potrestať" GB. To je britský pohľad, že ich chce trestať. EU potrebuje ukázať ostatným štátom, že nemôžu mať výhody bez členstva. Akonáhle by toto pripustili, začal by rozpad EU.

Briti si nejak zvykli, že majú neustále samé výnimky a výhody oproti ostatným a teraz sa im rovnaký prístup zdá byť "trestom".

0 0
možnosti

Tento článok je dosť tendenčný. Teritoriálne vody sa rešpektujú všade na svete - ale medzi krajinami, ktoré nie sú v jednom obchodnom priestore. Buď jedno, alebo druhé.

Británia síce viac importuje ako exportuje, ale pochybujem, že by to skončilo, ak by vystúpili. Akurát by sa im to zdražilo, takže by si mohli nakúpiť menej. Nie sú sebestačný a to sa nezmení tak ľahko.

0 0
možnosti