Kennedyho měli na letišti za teroristu

  • 23
Amerického demokratického senátora Edwarda Kennedyho nechtěli několikrát pustit do letadla. Aerolinie měly jeho jméno na seznamu potenciálních teroristů. Přestože je Kennedy v USA známou osobností, musel pětkrát projít dodatečnou letištní kontrolou.

Problémy zastihly senátora na lince mezi Washingtonem a Bostonem. Stěžoval si náměstkovi amerického ministra vnitřní bezpečnosti Asovi Hutchinsonovi.

Upozornil, že má-li ochranka "takové potíže s prověřením člena Kongresu, jak se v podobném případě vede obyčejným Američanům?"

"Jedná se s nimi spravedlivě a nejsou porušována jejich práva?" tázal se senátor.

Hutchinson se za potíže omluvil a před senátním právním výborem řekl, že vláda musí překontrolovat seznamy podezřelých, podle nichž se řídí letiště.

Kennedy byl zastaven na letištích v Bostonu a Washingtonu v březnu. Agenti mu vždy odmítli prodat letenku a sdělili mu, že je jeho jméno na seznamu. Na otázku proč, odpověděli, že to říci nemohou. Ve všech případech byl přivolán nadřízený, který Kennedyho poznal a nechal ho do letadla nastoupit.

Hutchinson řekl, že se mají občané, kteří narazí na podobný problém, obrátit na americký úřad pro bezpečnost dopravy a usilovat o nápravu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video