Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Je to kvůli váznoucí ofenzivě, přiznaly USA, proč kazetovou munici posílají

Jedním z hlavních důvodů, proč se USA rozhodly dodat kazetovou munici na Ukrajinu, je pomalejší tempo protiofenzívy, než v jaké Pentagon doufal. Vyplývá to z posledního prohlášení náměstka amerického ministra obrany pro politické záležitosti Colina Kahla.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IS

Po rozhovoru Bidena na CNN, kdy se ukecl a v podstatě vyzradil, že USA má velmi nízkou zásobu 155mm munice propukla rozhořčená kritika z řad vojenských odborníků a konzervativců na sociálních sítích, kteří zpochybňují jeho kompetentnost. Z jakého důvodu prohlásil něco tak významného v televizním programu, který mohou sledovat naši protivníci.

Fantastické, když president ohlásí veřejně na TV, že nám dochází munice. President jasně řekl, že posílá Ukraině kazetovou munici právě z tohoto důvodu, jelikož dočasně USA má nízkou zásobu.

White House se z toho snažil vykroutit avšak Biden řekl nahlas to, co mělo zůstat v tajnosti. A pak že Trump vyzrazoval tajemství!!!

Biden lets American military info slip during live interview, sparking backlash

US sending cluster munitions to Ukraine in 'transition period' while producing new shells

https://www.foxnews.com/politics/biden-lets-american-military-info-slip-during-live-interview-sparking-backlash

0 0
možnosti
JF

J30a36n 87F47i19s33c51h13e58r

11. 7. 2023 13:50

Biden řekl jen to, co všichni věděli. Nebo alespoň všichni, co se o to zajímali. Teď jde o to, co z toho kdo vyrobí pro veřejnost. Že má USA málo 155mm se vědělo, však si jí USA musely půjčit z Jižní Koreje. To nikomu nemohlo uniknout. Proč si jí půjčily? Protože potřebují munici i pro sebe. Nemohou všechnu poslat Ukrajině, což se taky neděje. Takže munici USA mají. Jen některé už není tolik, aby jí mohly ve velkém dál posílat na Ukrajinu. Proto pošlou munici, které mají hodně. FoxNews není dobrý zdroj informací.

0 0
možnosti
DJ

D69a71v86i85d 69J77e31c29h

9. 7. 2023 22:17

To je taková katastrofa, že Ukrajina potřebuje kazetovou munici a stav západních zbrojních arzenálů je také tak katastrofický, když už tam nic jiného nemají...

1 0
možnosti
JF

J65a87n 29F56i31s98c43h62e42r

11. 7. 2023 13:59

V době míru je hodně drahé dělat si velké zásoby munice. A pak je zase hodně zdlouhavé rozjet výrobu ve větším množství. Rusko kazetovou munici používá celou dobu od zahájení plošné invaze na Ukrajinu. Takže je Rusko celou dobu v zoufalé katastrofické situaci??

0 0
možnosti
JF

Rusko používá kazetovou munici nepřetržitě a vždy proti civilistům: v Čečensku, Gruzii, Sýrii, na Ukrajině. Na druhou stranu použití kazetové munice proti nepřátelským jednotkám je legální, tak jako použití jiné munice.

Vždycky existuje hrozba pro budoucnost. Teď v zóně bojů, kde by jí Ukrajina použila není akutní ohrožení civilistů (mezi zákopy a minovými poli neběhají). Rusové používají kazetovou munici sovětského typu, která má mnohem víc zmetků, které ohrožují civilisty ještě dlouho poté, co je tato munice použita. Navíc Rusové na Ukrajině rozmístili několik milionů min. Je třeba Rusy dostat pryč z Ukrajiny a pak to tam začít čistit.

Hodně států se po v roce 2008 dobrovolně omezilo, a zavázalo se, že takovou munici nebudou používat, ale bylo to v době, kdy si nikdo nedokázal představit velký vojenský konflikt v Evropě. Bylo to populární a těžko se z toho ustupuje. Například Němci proti kazetové munici nic neměli, dokud měli na hranicích východní blok, který jim hrozil invazí. Evropa prostě ztratila strach z války. Ale nakonec je na Ukrajině, aby posoudila rizika a přínos. Plno rozhodnutí ve válce není bez rizika. Dělat chytrého, když nečelíte agresorovi, je snadné.

0 1
možnosti
GK

V článku chybí jistá informace, která byla na jiném webu publikována včera, v článku "Kazetová munice z USA může být chybová, „počká“ si na civilisty. Odpor proti ní sílí". Cituji:

"Pentagon uvedl, že projektily, které pošle na Ukrajinu, mají míru selhání 2,35 % nebo méně, což je mnohem lepší, než je u kazetových zbraní běžné. Z vlastních prohlášení Pentagonu však vyplývá, že dotyčná kazetová munice obsahuje starší granáty, o nichž je známo, že mají poruchovost 14 % a více, píše deník New York Times (...) Střely, které jsou posílány do Kyjeva, mohou doletět dále než dřívější verze, ale obsahují stejné granáty, u nichž byla míra nehodovosti, kterou Pentagon označil za nepřijatelně vysokou".

0 3
možnosti
GK

Mínusáři myslí, že vymažou pravdu. Jenže ta už byla publikována na více webech a je již známo i více detailů. Cituji:

"... náměstek ministra obrany oznámil, že USA kazetovou munici Ukrajině poskytnou a že jde o munici, která byla v letech 1998 až 2020 „pětkrát testována“ (...) The New York Times ale napsal, že toto období prověřování se časově kryje s testováním munice s označením M864 (...) Náboje M864 mají v sobě 72 menších granátů. Pentagon uváděl, že procento selhání u této munice bylo „nepřiměřeně vysoké“, načež jejich výroba byla v roce 1996 ukončena (...) Munice může být rozptýlena až 32 kilometrů od cíle (!) ..."

Nemálo států, včetně členů NATO, s touto municí nesouhlasí.

0 0
možnosti
JJ

Předmostí UKR bylo rozšířeno na východ a na jih k hranicím Oleshky. Síly UKR zničily ruský hlavní bojový tank během kontaktu 8. července. Dělostřelectvo UKR míří na ruské jednotky, brnění a logistiku, když se blíží k Chersonu

https://twitter.com/ChuckPfarrer/status/1677780107035918341

1 0
možnosti
DR

Oleshky nehraje v této fázi války absolutně žádnou roli.

0 1
možnosti
AJ

Potřebují je udržet co nejdéle válčit a již jim nemají co dát. Tak alespoň takto. Že si tam pak budou hrát ukrajinské dětičky, to je jim totálně u. Obě strany tuto munici již použily, to je jedna věc, ale vědomě je zásobovat takovýmto..., to slušný politik nikdy podpořit nesmí! Krásně jste se odkopali, pánové Biden, Sullivan a spol. Že to nevadí Zelenskemu, to se nedivím, ale kde je Zaluzhnyj?

2 5
možnosti
JH

naopak, toto může dosti tu válku skončit, že by tobě šlo o ukrajinské děti - tak to asi ne.....

4 1
možnosti

J26i36r16k91a 10Ř31í88h62a

9. 7. 2023 10:31

Já myslel že je kazetová munice zakázaná? Tohle bych čekal spíše od Rusáků než od USA

0 6
možnosti
JB

Není zakázaná. Pouze některé státy si ji pro sebe zakázaly. Nikoli m.j. USA, Ukrajina a rusko.

Rusko ji na Ukrajině používá, takže dobře vědí, co je čeká až to začne padat do vykopaných labyrintů na frontě.

Ukrajina zatím používá minimálně.

8 1
možnosti
JN

Co pak mohou čekat od rusů. Ti to vytáhnou také a to bude řevu jak jsou zlí. No pak už jen aby ukrajincům dodali atomové zbraně a je zaděláno. Kecy, že jejich šrapnely vybuchují lépe jsou jen pro uklidnění jednodužších jedinců!

3 4
možnosti
JB

Ale Moskali už dávno kazetovou munici na Ukrajině používají.

5 1
možnosti
JO

J39i20ř78í 54O81p34l21t

9. 7. 2023 8:39

ve svém domě si proti zlodějům a vrahům může každý na obranu života a majetku použít zbraň jakou chce. všechno ostatní jsou nesmysly, které hlasájí ti v klidu, nenapadení, usazení na svých židlí, kteří si podobnou humánní rozjímání mohou dovolit, protože na ně mají čas, klid, pohodlí. v realitě je jich humanita naprosto k ničemu, pokud tedy nemají v plánu skončit na kříži, jako ježíš kristus, protože k ničemu jinému ta filozofie nevede.

5 3
možnosti
TR

Takže si člověk ve svém domě ve kterém se pohybuje kromě zloděje i jeho rodina klidně začne rozhazovat granáty? To asi ne že..

1 1
možnosti
JD

to je neskutečná komedie .. ještě loni tvrdila Jen Psakiová, že použití kazetové munice na UA nemá potvrzeno, ale pokud to bude fakt, tak to bude bílý dům hodnotit jako válečný zločin ..

2 7
možnosti
AT

Bílý dům

do té svojí dezinformační komedie p.Jiří Doutnáči netahejte, nebo nic takového se nestane, aby tuto munici použitou Ukrajinci proti fašistům a RuSSkým okupantům na území Ukrajiny zhodnotili a vyhodnotili jako válečný zločin!! Jak fašistické RuSSko, tak i Ukrajina tuto dohodu NEPODEPSALI a pokud jste si nestačil všimnout, tak fašisté a fašistické RuSSko na území Ukrajiny již tuto kazetovou munici použili a používají a to i na Ukrajinskou civilní infrastrukturu a tudíž také proti civilnímu obyvatelstvu, tak i proti dětem a jejich matkám Ukrajiny....

3 4
možnosti
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

ANALÝZA: Terorismus se vyplácí, vzkázali Palestincům. Gesto ve špatnou dobu

24. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Je to vzácnost, když Izraelci od rána vědí, co je ten den čeká. Ve středu to tak bylo. Od rána byly...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Rozhodněte o vítězi ankety Bloger roku 2023, hlasujte do konce května

24. května 2024

Anketa Bloger roku 2023 je ve finále a o vítězi se rozhodne do konce května. Právě do posledního...

Na Mallorce se zřítila restaurace. Nejméně čtyři lidé zemřeli, desítky zraněných

23. května 2024  22:48

Po pádu části budovy přímořské restaurace ve městě Palma na španělském ostrově Mallorca večer...