Kašmírské ženy se ze strachu zahalují

Tisíce muslimských žen žijících v indickém Kašmíru začínají postupně chodit zahalené od hlavy k patě. Dělají to ze strachu před islámskými extremisty, kteří už nejméně dvě ženy bez závoje pro výstrahu ostatním polili kyselinou.

Ve Šrínagaru zveřejnila před deseti dny málo známá militantní skupina Laškar-i- Džabar prohlášení, podle něhož všechny ženy musejí od 1. září povinně nosit hábit, který je zahaluje od hlavy po paty. Pouze vpředu si mohou ponechat malé síťované okénko pro oči.

Tento oděv zavedlo povinně pro ženy například hnutí Taliban v Afghánistánu.

Skupinu podpořila vlivná ženská organizace přející fundamentalistickému výkladu islámu Dhuchtarán-i-Milat, a tak málokterá žena má odvahu se kampani protivit. Kromě žíravin se objevily i případy, kdy fundamentalisté stříleli ženám po nohách kvůli údajné nevhodnosti oblečení.

"Jsem smutná, že muži o tom mlčí. Když oni mají potíže, ženy je podpoří. Když jsou zatčení, ženy jdou do ulic a protestují," vyjádřila své pocity liberální studentka.

Odpůrce fundamentalistů podporují indické úřady, které chrání například i dvě kina a prodejny s alkoholem ve Šrínagaru, které extremističtí separatisté chtějí uzavřít.

Spor o Kašmír

Kašmír, jediný stát převážně hinduistické Indie, kde mají většinu muslimové, rozděluje Indii a Pákistán už od roku 1947, kdy vyhlásily nezávislost. Vedly kvůli němu už dvě války. Islámští separatisté zahájili boj o Kašmír před 11 lety. O samostatný Kašmír či jeho připojení k Pákistánu usiluje nejméně deset radikálních islámských seskupení.

 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video