Kalifornie zakope tisíce kilometrů elektrického vedení, chce tak bojovat s požáry

  • 48
Největší kalifornská distribuční společnost PG&E oznámila, že plánuje zakopat tisíce kilometrů elektrického vedení. Chce tak bojovat s rozsáhlými požáry, které aktuálně sužují západ USA. Jeden se nově rozšířil ze severní Kalifornie do státu Nevada a vynutil si tam evakuaci několika vesnic.

Lepší počasí však pomohlo hasičům v boji s momentálně největším ohniskem v USA na jihu Oregonu. 

Na západě USA nyní hoří několik desítek ohnisek. Požár Tamarack, který překročilo hranice s Nevadou, má rozlohu asi 176 kilometrů čtverečních. Je jedním z mnoha, který zažehl úder blesku. S živlem bojuje asi 1 200 hasičů, zničil již nejméně deset budov a vynutil si evakuaci desítek domů a uzavírku místních komunikací.

Požár nazývaný Dixie Fire dosáhl břehů jezera Almanor v severní Kalifornii a řadě lidí tím překazil dovolenou. PG&E uvedla, že oheň zřejmě vznikl po pádu stromu na její elektrické vedení, přičemž se od té doby rozšířil na území 162 kilometrů čtverečních.

Distribuční společnost čelí dlouhodobé kritice za špatný stav svého vybavení, které již způsobilo řadu požárů, včetně nechvalně proslulého Camp Fire z roku 2018. Ten stál život asi 80 lidí a zničil tisíce domovů, například kompletně srovnal se zemí město Paradise.

New York zahalil šedivý opar, na vině jsou požáry na západě USA a v Kanadě

PG&E se v minulosti zakopání elektrického vedení bránila, zejména kvůli vysokým nákladům. Její postoj se však změnil po nástupu nové šéfky Patricie Poppeové letos v lednu. „Je příliš drahé to neudělat. Závisí na tom životy,“ řekla.

16 tisíc kilometrů elektrického vedení

Podle nynějšího plánu by společnost zakopala asi 16 tisíc kilometrů elektrického vedení, tedy kolem deseti procent veškeré své sítě v Kalifornii. Náklady momentálně odhaduje mezi 15 a 30 miliardami dolarů (327 až 653 miliard korun). Projekt přitom potrvá roky.

Stát Oregon na části svého území zakázal rozdělávat táborové ohně. Nynější největší požár v USA zvaný Bootleg Fire, který zuří na jihu Oregonu, se rozšířil již na plochu 1 616 kilometrů čtverečních, což je více než trojnásobná rozloha Prahy. 

Hasiči však tvrdí, že se díky lepším povětrnostním podmínkám zřejmě podaří živel více zkrotit, pod kontrolou je nyní asi ze třetiny. Oheň se rovněž blíží do oblasti, kterou již zničil předchozí požár, a kde tak již nebude mít co dál hořet. S požárem se potýká asi 2 200 hasičů.

Západ USA letos sužují velmi vysoká vedra, jež nastoupila dříve, než bývá obvyklé. Některé části regionu se rovněž potýkají s rekordním suchem, kvůli němuž je boj s požáry o to obtížnější. Řada vědců nynější situaci spojuje se změnami klimatu, které v posledních 30 letech učinily oblast daleko sušší a teplejší. Zvýšilo se podle nich rovněž riziko extrémního počasí.

Kanadskou vesnici pohltily plameny. Požár urychlila extrémní vedra:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video