Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí na snímku z března 2011

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí na snímku z března 2011 | foto: AP

Kaddáfí pohrozil Evropě odvetou, pokud nezastaví bombardování

  • 874
Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí pohrozil Evropě odvetou za útoky NATO. Na audiozáznamu vysílaném prostřednictvím tlampačů v hlavním městě Tripolisu vzkázal, že pokud Aliance nepřestane bombardovat území Libye, přesune boje do Evropy.

Libyjský lid si podle Kaddáfího najde cíle v evropských domovech, kancelářích i rodinách, pokud NATO nezastaví dosavadní útoky. Nepřímo tak naznačil, že na starém kontinentu hodlá zasít zrno terorismu.

Kaddáfího proslov odvysílala tamní státní televize. Poté si ho ze záznamu vyslechly desetitisíce jeho stoupenců, kteří se v pátek odpoledne sešli na Zeleném náměstí v centru Tripolisu, píše BBC.

Kaddáfí k lidu promlouval z neznámé destinace, jelikož se stále obává atentátu. Krátce po odvysílání proslovu byly slyšet tři silné výbuchy v okolí jeho rezidence, zřejmě od cílených útoků spojeneckých sil.

Podle médii je to reakce na podporu rebelů Francií

Výhružná zpráva přichází pár dní poté, co Francie přiznala, že dodává zbraně libyjským povstalcům. V uplynulých týdnech jim v pohoří Nafúsa shazovala ruční granátomety, útočné pušky, kulomety a protitankové střely. Informaci deníku Le Figaro potvrdily oficiální místa.

Podle AFP Paříž navíc přes pozemní hranice poslala rebelům čtyřicet tun arzenálu včetně několika lehkých tanků. Rebelové dosud tvrdili, že zbraně k nim proudí z Kataru. Kaddáfí proto vyzval své stoupence k tažení do oblasti, kde se zbraně podle informací dodávaly.

Obsadíme Evropu jako kobylky

Poté varoval Evropu, že Libyjci budou hledat cesty, jak se za útoky a pomoc rebelům pomstít. "Tito lidé (Libyjci, pozn. red.) jednoho dne přesunou boj do Evropy, do vašich domovů, kanceláří či rodin," hlásal.

Poukázal na to, že takový postup by byl legitimní, protože Evropa podle něj nyní stejně postupuje v Libyi. "Pokud se k odvetě rozhodneme, jsme schopni Evropu obsadit jako kobylky, jako včely. Jestli chtějí zabránit katastrofě, měli by ustoupit," vzkázal z tlampačů dosavadní vůdce Libye.

Problémy, v kterých se Libye nyní nachází, dal Kaddáfí za vinu právě rebelům. Označil je za zrádce. "Libyjci, kteří byli nuceni utéct do sousedního Tuniska, tam Tunisanům dělají služebníky. A čí je to vina? Zrádců," prohlásil Kaddáfí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video