Středisko pro imigranty v Binghamtonu

Středisko pro imigranty v Binghamtonu | foto: Profimedia.cz

K útokům ve státě New York se hlásí Taliban, hrozí i Bílému domu

  • 50
Šéf pákistánské odnože hnutí Taliban Baituallah Mahsúd se přihlásil k útoku v Binghamtonu v americkém státě New York. Při střelbě ve středisku pro imigranty zemřelo 13 lidí. "Byli to moji muži," řekl telefonicky agentuře Reuters s tím, že plánuje i útok proti Bílému domu. Podle FBI ale není tvrzení věrohodné.

Mahsúd tvrdí, že příkaz zaútočit dal v reakci na americké útoky bezpilotních letounů. Pákistánské bezpečnostní zdroje ale nepovažují Mahsúdovo prohlášení za věrohodné. Upozornily na to, že mluvčí v telefonu nepostupoval tak, jak to teroristé obvykle dělají. Nehovořil prý o detailech akce a neidentifikoval útočníka.

Později se k pochybám přidala také americká FBI. "Na základě důkazů to můžeme zcela vyloučit," sdělil mluvčí FBI Richard Kolko.

Muž v telefonickém hovoru tvrdí, že pachatelé byli dva, jeden prý byl Pákistánec a druhý cizinec. Jeden z nich prý při akci zahynul, druhému se podařilo uprchnout. "Dejte Spojeným státům vědět, že v blízké době provedeme zásadní útok proti Bílému domu a Washingtonu," sdělil mluvčí v telefonu.

"Domníváme se, že Mahsúd nemá prostředky k útoku ve Spojených státech," řekl nejmenovaný pákistánský bezpečnostní zdroj agentuře AFP.

Starosta: Muž, který střílel, přišel o práci a měl deprese

Střelec měl u sebe dokumenty na jméno Jiverly Voong, ale podle bezpečnostního zdroje, na který se odvolává agentura AP, to nemuselo být jeho pravé jméno. Bylo mu asi čtyřicet let.

Binghamtonský starosta Matthew Rayn dnes řekl, že muž nedávno dvakrát po sobě ztratil práci a byl v depresi jak kvůli tomu, tak kvůli své neschopnosti zvládnout dobře angličtinu. Lidé prý jím kvůli jeho chabé angličtině pohrdali a nerespektovali ho. Podle dalších informací žil muž v USA už 28 let a měl americké občanství.

Muž v pátek dopoledne přijel ze sousedního města Johnson City ke středisku pro imigranty v Binghamtonu, autem zablokoval zadní vchod a uvnitř začal střílet na posluchače kursu angličtiny. Třináct jich zabil, pak zastřelil sebe. Ve zdraví se z budovy zachránilo 37 lidí, čtyři další utrpěli těžká zranění. U mužova těla se našly dvě ruční zbraně a sáček nábojů. Střelné zbraně byly registrovány na jméno Jiverly Wong.

Poplach spustila recepční, která dostala zásah do břicha, stavěla se mrtvou a pak zavolala policii. Místní policejné šéf dnes řekl, že žena navzdory zranění zůstala u telefonu 90 minut a neustále policii dodávala informace. - více o útoku čtěte zde

Byl to nejhorší masakr svého druhu ve Spojených státech od předloňských jatek na universitě ve Virginii, kde student korejského původu zastřelil 32 lidí a pak sebe.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video