Vojáci Jižního Súdánu nacvičují na vyhlášení nezávislosti. (6. července 2011)

Vojáci Jižního Súdánu nacvičují na vyhlášení nezávislosti. (6. července 2011) | foto: AP

Armáda i policie Jižního Súdánu terorizují civilisty, tvrdí organizace

  • 13
Nová zpráva mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International tvrdí, že se bezpečnostní složky Jižního Súdánu dopouštějí v zemi šokujících zvěrstev. Vláda země to popírá, jednotky prý systematicky a mírumilovně odzbrojují otřesený region za dohledu OSN.

Podle zprávy, z níž cituje BBC, k násilnostem dochází během odzbrojovací kampaně ve východním státě Jonglei. Tu vláda zahájila v březnu pod názvem "Operace návrat míru". Má zlepšit situaci po etnických střetech, které v regionu stály život stovky lidí.

Amnesty International hovořila s desítkami obyvatel oblasti, kteří popisovali řadu případů mučení a zneužívání civilistů, včetně dětí, z nichž nejmladším bylo 18 měsíců. Bezpečnostní síly se prý také dopustily rabování majetku a ničení úrody.

"SPLA (Armáda Jižního Súdánu) i policie jsou daleko od toho, aby posílily bezpečnost v regionu. Dopouštějí se zde až šokujícího násilí," popisuje zmocněnkyně Amnesty International pro Afriku Audrey Gaughranová.

Nevládní organizace vládu Jižního Súdánu vyzvala, aby okamžitě násilí zastavila. Vláda nejmladšího státu světa, který získal nezávislost loni v červenci, tvrdí, že nejde o systematickou kampaň, ale ojedinělé prohřešky.

"Takhle říci, že jde o hromadné násilí... Myslím, že to není pravda," vyjádřil se jihosúdánský ministr pro informace Barnaba Benjamin. Doplnil, že proces odzbrojování probíhá postupně za dohledu mírových jednotek OSN.

Podle Benjamina je nefér, že organizace vypouští do světa takové zprávy, aniž by nejdříve poprosila o komentář vládu země.

Jihosúdánský stát Jonglei

Jihosúdánský stát Jonglei

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video