Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Petr Zajíček

Jeskyňáři objevili na Broumovsku obří podzemní labyrint

  • 20
Více než sedmadvacet kilometrů podzemních chodeb a jeskyní objevili speleologové pod Teplickými skalami na Broumovsku. Podle nich jde o nejdelší pseudokrasový systém v Evropě, v Česku se jedná o druhé nejrozsáhlejší jeskyně.

Svůj objev z předchozích dvou let přiblíží na konferenci, která v pátek začne ve Sloupu v Moravském krasu.

"Věřím v intuici a ta mi pomohla i tady. Při objevu prvních částí jsem rozpoznal unikátní síť puklinového labyrintu a pak následovala nesmírná dřina při dalším objevování a hlavně mapování," popisuje biospeleolog Roman Mlejnek ze Správy jeskyní České republiky v Blansku. K objevu se dostal před dvěma lety při zoologickém průzkumu.

Hlavní mapování dokončil letos jeho kolega Vratislav Ouhrabka. Výsledek prý předčil všechna očekávání. Délka podzemních prostor přístupných člověku činí nejméně 27,5 kilometru. Z toho víc než 19,5 kilometru tvoří puklinové labyrinty a propasti, zbytek jsou suťové jeskyně. Podzemní systém sahá až do hloubky 105 metrů a velká část je přístupná jen pro speleology. V některých propastech se dá jen obtížně prolézt úžinami, i pohyb v povrchových částech je prý extrémně náročný.

Okraje systému, jenž dostal název Poseidon, mohou spatřit turisté například v jeskyni Skalní chrám. V rozsáhlém podzemí jeskyňáři objevili unikátní kořenové stalagmity a chladnomilné druhy bezobratlých živočichů, jimž svědčí zvláštní mikroklima jeskyní. Tyto nálezy podle nich potvrzují hodnotu a ochranářský význam národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video