Diskuze

V Jeruzalémě to dál vře. Stovky zraněných, nacionalisté chystají pochod

Izraelská policie se v pondělí v Jeruzalémě opět střetla s palestinskými věřícími. Policisté proti Palestincům u mešity Al-Aksá použili slzný plyn a zábleskové granáty. Na místě jsou podle tiskových agentur stovky zraněných, na dvě stě lidí muselo být hospitalizováno, uvedl palestinský Červený půlměsíc. Zraněno bylo podle izraelské policie také dvanáct policistů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M65a32r19i73a 78L28a22m39o24s

11. 5. 2021 10:10

Po Šestidenní válce v roce 1967 Izrael protiprávně připojil východní Jeruzalém ke svému území. Od té doby a navzdory svému vpádu do jejich domovů zachází s palestinskými obyvateli města jako s nechtěnými přistěhovalci a systematicky pracuje na jejich vyhnání z oblasti.

(https://www.btselem.org/jerusalem)

0 0
možnosti

Neskutečné, jak se tu naprostá většina zastává Židů.

Prostě okupují cizí území, z Arabů dělají občany druhé kategorie a porušují mezinárodní právo.

Tak jako to odsuzuji u Ruska, stejně to odsuzuji u Izraele.

Terorismus neschvaluji, ale tohle se dalo čekat - ti lidé dobrovolně svoje domovy neopustí.

1 5
možnosti

Přeji IDF dobrou mušku...

6 0
možnosti

Vrátit pořádek má na starosti policie, nikoli IDF ;-).

0 0
možnosti

J75i79ř22í 71H52á80l37a

10. 5. 2021 13:49

Porušování mezinárodního práva vadí jen u Ruska. U židů a natovců nevadí, ba je přímo velebeno.

2 12
možnosti

"....vystěhování desítek palestinských rodin z jejich domů ve čtvrti Šajch Džarráh ve východním Jeruzalémě. Do jejich domovů se chtějí nastěhovat izraelští osadníci."

Typické "zpravodajství".

To není o tom, že "osadníci" jen tak něco zaberou notabene nějaké domy Arabů.

Ten problém se má tak :

"Šajch Džarráh je arabská čtvrť v Jeruzalémě, která byla založena v roce 1865. Před tím, než během první arabsko-izraelské války obsadilo tuto oblast Zajordánsko, patřila část této lokality Židům. Už před dvěma tisící lety byla tato oblast známá jako „Šimon Hatzadik“ (Šimon Spravedlivý). Nazvána byla po jednom z posledních členů Velkého shromáždění, což byla instituce zřízená v poexilní době, míněno po návratu Židů z babylonského zajetí. V roce 1875 koupily hrobku a okolní pozemky Výbor sefardské komunity a Aškenázské shromáždění Izraele. Záhy se lokalita stala domovem Židů, zejména z jemenské diaspory.

Výsledek první arabsko-izraelské války znamenal, že čtvrť Šajch Džarráh připadla Zajordánsku. Stalo se něco, o čem se příliš nemluví: Židé zde žijící byli buď zabiti, nebo etnicky vyčištěni. Do jednoho.

Změnu ve prospěch Židů ze čtvrti Šajch Džarráh přinesla až nová situace po třetí arabsko-izraelské válce. V té bylo Jordánsko poraženo, přišlo o Judeu a Samaří a také o východního Jeruzaléma včetně této čtvrti. Ta změna spočívala v tom, že Izrael přijal zákon, který Židům umožnil získat zpět nemovitosti, z nichž byli vyhnáni Zajordánci(někteří předtím také Brity v době jejich mandátní správy nad Palestinou), pokud disponují platným dokladem o vlastnictví, pakliže současní obyvatelé těchto nemovitostí doklad o nákupu nebo převodu vlastnictví nemají. Misha Danzig zdůrazňuje, že všechny domy, které jsou předmětem současného soudního řízení, jednak stojí na pozemcích zakoupených v roce 1875 židovskou komunitou, jednak byly ve vlastnictví jednotlivých židovských rodin: ty si je v řádně koupily a tyto transakce byly zaregistrovány jak úřady Osmanské říše".

Zdroj : Lubomír Stejskal

21 1
možnosti

Sama naše země má problém s prolamováním Benešových dekretů, které jsou "pouze" 75 let staré, Izrael chce jít 146 let zpět. Umíte si představit, že by se například Rakousko podobně pobláznilo a chtělo si uzmout bývalý majetek Habsburků z dob Rakouska Uherska?

4 1
možnosti

J62a64n 71Z50e97n85k36l

10. 5. 2021 13:04

Izraelský přístup k muslimům/Arabů je velkou inspirací pro Evropu. Oni rozumí jen ráně štaflí!

10 1
možnosti

To možná platilo před půlstoletím, dnes se Izrael chová hodně opatrně, aby se vyhnul větším nepokojům a hlavně tlak z USA. Všimni si že v posledních dnech nebyl ani jeden mrtvej, přestože arabové provokují jak můžou

3 0
možnosti