Pokud se prokáže, že jeptiška zpronevěřila peníze, může skončit za mřížemi. (Ilustrační foto)

Pokud se prokáže, že jeptiška zpronevěřila peníze, může skončit za mřížemi. (Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Jeptiška prý zpronevěřila peníze církevní školy. Prohrála je v automatech

  • 30
Americká jeptiška z katolického vzdělávacího institutu v New Rochelle čelí obvinění, že ze školních fondů zpronevěřila 850 tisíc dolarů. Peníze prý potřebovala na ukojení své vášně pro hrací automaty. Teď jí hrozí až deset let za mřížemi.

Takřka deset let spravovala sestra Marie Thortonová finance v newyorské katolické škole Iona v New Rochelle. Starala se o veškeré příjmy i výdaje a pečovala o školní fondy. Moc dobře ale ne; od roku 1999 do roku 2009 údajně zpronevěřila na 850 tisíc dolarů (zhruba 16,1 milionů korun).

Dvaašedesátiletá jeptiška z řádu sv. Josefa potřebovala peníze na hrací automaty. Svou hráčskou vášeň jezdila ukojit do proslulého Atlantic City v sousedním státě New Jersey. Když jí došla vlastní hotovost, začala prý vydávat falešné faktury za různé školní výdaje.

Vzhledem k pojištění všech fondů škola podle Reuters o peníze nepřišla. Studenti a dárci katolického vzdělávacího institutu jsou ale stejně naštvaní. Vadí jim, že škola prý chtěla incident zamést pod stůl a nic neoznámila příslušným úřadům. Krádež zmínili jen v daňovém přiznání za rok 2009 a sestra Marie téhož roku odstoupila "na vlastní žádost".

Případ se tak na veřejnost dostal až nyní. Minulý pátek federální žalobci z New Yorku podali na jeptišku formální obvinění. Pokud se vskutku prokáže, že sestra Marie kradla, může skončit za mřížemi až na deset let. Podle žalobce se nejprve odhadovalo, že zpronevěřila 1,2 milionu dolarů, částka pak ale klesla o 350 tisíc.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video