Lékaři z vojenské nemocnice v jemenském Saná obhlíží následky teroristického...

Lékaři z vojenské nemocnice v jemenském Saná obhlíží následky teroristického útoku (5. rpsince 2013) | foto: Reuters

Nevídáno, neslýcháno. Al-Káida se omluvila za masakr v nemocnici

  • 17
Al-Káida ve jménu Alláha vraždí vojáky i nevinné civilisty a její sebevražední atentátníci se vyhazují do vzduchu jako na běžícím pásu. Ale že by se teroristé za své zločiny omlouvali? Právě k tomu se nyní odhodlala pobočka teroristické organizace v Jemenu.

Bojovníci al-Káidy na Arabském poloostrově (AQAP) 5. prosince udeřili na jemenské ministerstvo obrany. Cílem byly prostory, odkud jsou řízeny americké bezpilotní letouny. Teroristé při útoku pronikli i do vojenské nemocnice a zanechali po sobě 52 mrtvých. Mezi mrtvými lékaři a sestrami byli i občané Německa, Indie, Filipín a Vietnamu.

V televizi se objevily záběry teroristy, jak prochází chodbami nemocnice a chladnokrevně střílí lékaře i pacienty. V jednu chvíli přijde ke skupince pacientů, odjistí granát a s klidným výrazem ho hodí mezi vyděšené lidi.

Jemenská veřejnost je na řádění vyznavačů džihádu zvyklá, masakr bezbranných lékařů a pacientů však vyvolal obrovskou vlnu rozhořčení. Velitel AQAP Kasím al-Rajmí se odhodlal k neobvyklému kroku a za krveprolití se omluvil.

"Uvědomujeme si svoji chybu a vinu. Nabízíme svoji omluvu, rodinám obětí vyjadřujeme upřímnou soustrast. Uznáváme naprostou odpovědnost za to, co se stalo v nemocnici a rodinám obětí zaplatíme odškodné," nechal se podle BBC slyšet šéf teroristů. Útočníci podle něj byli instruováni, že nemocnici mají ušetřit, někteří z nich však rozkazy neuposlechli.

Al-Rajmí nicméně zdůraznil, že boj proti jemenské vládě rozhodně nekončí. Slíbil, že jeho bojovníci budou i nadále napadat vojenské posádky, které spolupracují s Američany. Vojenští odborníci odhadují, že americká armáda a CIA od roku 2009 do října provedly v Jemenu 81 operací, při kterých zabily celkem 473 islamistických bojovníků a civilistů.

Saná, Jemen

Saná, Jemen


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video