Obyvatelé vesnice Kavauči se mohli nakrátko vrátit do evakuované zóny pro své věci. (10. května 2011)

Obyvatelé vesnice Kavauči se mohli nakrátko vrátit do evakuované zóny pro své věci. (10. května 2011) | foto: AP

Japonští penzisté nabízejí pomoc ve Fukušimě, aby mladí zůstali plodní

  • 93
Skupina asi 180 japonských penzistů dobrovolně nabídla svou pomoc s odstraňováním následků havárie v jaderné elektrárně Fukušima. Říkají, že to byla právě jejich generace, která reaktory stavěla a profitovala z nich. Mladí by podle nich neměli ve Fukušimě hazardovat se svým zdravím a plodností.

Radiace z elektrárny Fukušima, kterou 11. března poškodilo zemětřesení a tsunami, stále uniká do vzduchu i moře. I když už prý v menší míře, než tomu bylo v době největší krize někdy v půli března. Teplotu v reaktorech se podařilo snížit, zaměstnanci firmy Tepco se je nyní snaží zcela odstavit.

Denně jsou vystaveni radiaci, což se nelíbí skupině penzistů, kteří jsou ochotni riskovat svůj život a s havárií bojovat místo mladých pracovníků v elektrárně.

Snímky společnosti Tepco z areálu poškozené elektrárny Fukušima (6. května 2011)

Důchodci, kteří si říkají Sbor zkušených veteránů (volně přeloženo z anglického výrazu Skilled Veterans Corps), tvrdí, že mladí lidé by neměli dávat v sázku své zdraví a plodnost, když se vystavují potenciálně nebezpečným hodnotám radiace.

Zodpovědnost prý padá na generaci, která japonský jaderný program budovala a nejvíce z něj profitovala. Výstavba elektrárny započala v roce 1966 a první reaktor byl spuštěn v roce 1970.

Penzisté už mají ve svých řadách 180 dobrovolníků ve věku od 54 do 78 let, uvedl server timesonline.co.uk. Jsou mezi nimi penzionovaní vědci, inženýři, bývalí vojáci, svářeči, stavební dělníci i jeřábníci.

O práci ve Fukušimě není mezi mladými zájem

"Naše generace, která ať už vědomě či nevědomky schválila stavbu fukušimských jaderných elektráren, si užívala benefitů z obrovského množství elektřiny (...) a měla by být první, jež se přidá ke Sboru zkušených veteránů," prohlásil dvaasedmdesátiletý Jasuteru Jamada, který s ideou přišel.

"Mladí lidé s budoucností by neměli podstupovat takový úkol. Měli bychom se vyhnout tomu, že vystavíme radiaci generaci, která bude plodit další generaci," dodal bývalý inženýr, který se úspěšně vyléčil z leukémie.

Snímky společnosti Tepco z areálu poškozené elektrárny Fukušima (6. května 2011)

Japonští technici v útrobách poškozené elektrárny Fukušima (6. května 2011)

Japonský technik prochází chodbami elektrárny Fukušima. (6. května 2011)

S jadernou havárií bojuje v tuto chvíli asi sto lidí a Tepco má problémy najít zaměstnance, kteří by chtěli podstupovat rizika radioaktivního prostředí, uvedl britský server.

Společnost Tepco, která provozuje poškozenou jadernou elektrárnu Fukušima, v úterý potvrdila, že se ve třech reaktorech elektrárny roztavila většina palivových tyčí v prvních několika dnech po zemětřesení a tsunami. Japonská vláda i zahraniční experti to říkali už dříve, ale Tepco doposud připouštělo roztavení palivových tyčí pouze v prvním reaktoru.

Činitelé firmy nyní na základě květnových měření uvedli, že se palivové tyče roztavily také v reaktorech dvě a tři. Podle provozovatele elektrárny zůstávají roztavené tyče u dna tlakových nádob reaktorů a jsou z větší části zalité vodou. Jejich teplota je prý hluboko pod úrovní, která by představovala nebezpečí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video