VIDEO: V Japonsku vybuchla sopka Šinmoedake, která se objevila v bondovce

  • 2
Na japonském ostrově Kjúšú po půl roce znovu vybuchla sopka Šinmoedake, která se objevila i v bondovce Žiješ jenom dvakrát. Uniklý dým a prach přinesly komplikace místním obyvatelům i aerolinkám, které zrušily řadu spojů.

Vulkanologové zaznamenali první sopečnou aktivitu už pět dní před erupcí. Sopku po celou dobu monitorovali a místní úřady zakázaly vstup do jejího okolí. V úterý nastal výbuch, při němž se uvolnila láva a prach vystřeloval nad ústí sopky, informoval server Forbes.

Odborníci předpokládají, že aktivita sopky bude ještě nějakou dobu pokračovat a významně zasáhne leteckou dopravu na ostrově. Život ve velkých japonských městech neovlivní, protože v okolí vulkánu leží především zemědělské oblasti. Lidé v přilehlém městě Kirišima ale musí na ulicích nosit roušky, případně se chránit před padajícím prachem deštníky.

Jak jsme prošli ostrov ohně

Vulkán Šinmoedake naposledy chrlil lávu loni v říjnu. Tehdy místní úřady evakuovaly asi tisíc lidí. Varování před létajícími kameny vydaly i tentokrát.

Šinmoedake měří 1 421 metrů a leží na třetím největším japonském ostrově Kjúšú. Je součástí skupiny asi dvaceti vulkánů Kirišima. V roce 1967 se u sopky natáčela bondovka s Seanem Connerym v hlavní roli Žiješ jenom dvakrát. Ve filmu měl na tomto místě svou skrýš hlavní padouch Ernst Stavro Blofeld.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video