Po erupci japonské sopky je jeden mrtvý, další lidi zranily létající kameny

  • 12
Erupce sopky na japonském ostrově Honšú a následná lavina u lyžařského střediska u města Kusacu zabila jednoho člověka. Dalších nejméně šestnáct lidí zranily odletující kameny. Informovala o tom agentura AP s odkazem na místní úřady.

Lavina podle AP zabila devětačtyřicetiletého vojáka. Bližší podrobnosti o úmrtí úřady zatím nezveřejnily. Další zasypané záchranáři vyprostili, ale někteří utrpěli zlomeniny.

Na sjezdovce se konal lyžařský výcvik japonských vojáků, na místě byli i civilisté. Pět lidí bylo vážně zraněno, ale žádný z nich není v ohrožení života, uvedl Hayato Tobe z místního hasičského oddělení.

„Ozvala se rána a následně se vznesl obrovský černý oblak prachu. Vůbec jsem netušil, co se děje,“ uvedl jeden ze svědků pro BBC.

 Neštěstí se stalo v oblasti sopky Kusacu-Širane v prefektuře Gunma necelých 200 kilometrů severozápadně od Tokia. Většinu zraněných trefily kameny přímo na sjezdovkách. Zraněn byl však i nejméně jeden člověk uvnitř kabinové lanovky, jejíž okno rozbil kámen.

Sopka vysoká 2 160 metrů patří ke zhruba stovce japonských aktivních vulkánů a její oblast je i díky blízkosti metropole vyhledávaná turisty. Naposledy na ní došlo k erupci v roce 1983. Meteorologové varují, že nelze vyloučit další erupce, přičemž kameny mohou odletovat až dva kilometry z vrcholu vulkánu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video