Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 17. 3. 2011 22:41

Japonskem otřáslo zemětřesení, pobřeží zasáhlo tsunami

Zdroj: iDNES.cz, ČTK a zahraniční agentury

13:28
Americká armáda podle agentury Reuters posunula své válečné lodi blíže k japonskému pobřeží, aby mohly pomáhat se záchrannými pracemi. Lodě od pobřeží zmizely poté, co na nich včera naměřili zvýšenou radiaci. (více čtěte zde)
13:17
Po výbuších v japonské jaderné elektrárně Fukušima číhá kilometry nad zemí další zrádné nebezpečí - radioaktivní mrak. Není vidět, ani cítit, ale může vážně poškodit zdraví milionů lidí. Otázkou teď je, kam ho vítr zavane. Strach před ním panuje v Tokiu, ale i na vzdáleném pobřeží Spojený států. (více čtěte zde)
13:14
Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii Japonci monitorují 150 lidí kvůli možnému ozáření, 23 jich museli dekontaminovat.
12:20
V okruhu 30 kilometrů od Fukušimy I platí bezletová zóna.
11:38
Německo uzavře na čas své nejstarší jaderné reaktory. Oznámila to agentura Reuters s tím, že kancléřka Angela Merkelová svolala s ohledem na jadernou krizi v Japonsku krizové jednání ohledně atomové energie. Berlín včera pozastavil na tři měsíce kontroverzní prodloužení životnosti německých nukleárních zařízení a prověří jejich bezpečnost. více zde
12:10
komentář
České ministerstvo zahraničí přijalo s hlubokou lítostí zprávy o zemětřesení, které postihlo Japonsko 11. března. "Česká republika vyjadřuje obyvatelům Japonska svoji plnou podporu a připravenost pomoci zmírnit jak lidské utrpení, tak ohromné materiální škody spojené s tímto ničivým zemětřesením. ČR už nabídla své záchranářské kapacity prostřednictvím EU a je připravena poskytnout Japonsku i bilaterální pomoc, a to na základě potřeb formulovaných japonskou stranou," píše se na webu českého MZV.
11:50
Po dnešních explozích v jaderné elektrárně Fukušima 1 doporučily některé ambasády svým pracovníkům opustit zasažené oblasti, některé nadnárodní společnosti evakuují své zaměstnance z Tokia a turisté přerušují dovolené.
12:38
  • Japonci, kteří byli v okolí 20 kilometrů po explozích ve Fukušimě, kráčí do centra, kde jim změří výši ozáření (15. března 2011)

    Japonci, kteří byli v okolí 20 kilometrů po explozích ve Fukušimě, kráčí do centra, kde jim změří výši ozáření (15. března 2011) / Autor: AP

11:30
Vítr nese radioaktivní mrak z japonského pobřeží směrem na Tichý oceán, uvedla Světová meteorologická organizace. OSN nicméně varuje, že povětrnostní podmínky se mohou kdykoliv změnit a že podrobně sleduje vývoj situace.
11:11
V troskách rodinného domku, který poničilo páteční zemětřesení v Japonsku, záchranáři našli po čtyřech dnech sedmdesátiletou ženu. Při záchraně byla Japonka při vědomí, kvůli velkému podchlazení skončila v nemocnici. V zemi se stále pohřešují tisíce lidí Více o záchraně sedmdesátileté ženy zde
10:55
Pomoc Japonsku zdevastovanému pátečním zemětřesením a vlnou tsunami nabídlo už 91 zemí, japonská vláda ji přijala od zhruba 15 z nich, především v podobě speciálních vyhledávacích a záchranných týmů a zdravotnických skupin. Přibývá států, které pro své občany vydaly varování před cestami do Japonska, dvě letecké společnosti - čínská Air China a tchajwanská EVA Airways - už oznámily dočasné zrušení letů do Tokia. Ostatní zatím údajně monitorují situaci. Na tokijském mezinárodním letišti Narita přibývá davů cestujících, kteří se snaží odletět ze země.
10:48
V Tokiu vypukla po zprávě o nových explozích a požáru v jaderné elektrárně Fukušima 1 a zvýšení úrovně radiace v jejím okolí panika. Obyvatele hlavního města vyděsila možnost, že by nízká úroveň radiace mohla zasáhnout i 240 kilometrů vzdálenou japonskou metropoli. Bezpočet lidí z Tokia před tímto rizikem utíká, ostatní se vrhli na horečné nákupy potravin a dalších nezbytných zásob, napsala agentura AP.
10:34
Japonská agentura pro jadernou bezpečnost oznámila, že v budově reaktoru 4 v jaderné elektráně Fukušima jsou dvě díry o velikosti 8 metrů čtverečních. Způsobil je výbuch.
10:56
  • Lékař kontroluje úroveň radiace u malého dítěte ve městě Nihonmatsu nedaleko Fukušimy. (15. března 2011)

    Lékař kontroluje úroveň radiace u malého dítěte ve městě Nihonmatsu nedaleko Fukušimy. (15. března 2011) / Autor: AP

10:01
Česká filharmonie odcestovala z Tokia a v současné době je ve městě Kanazawa v západním Japonsku. ČTK to potvrdil ředitel David Mareček.
09:53
Vodní nádrž s vyhořelým palivem v reaktoru 4 elektrárny Fukušima je přehřátá a hladina vody možná klesá, hlásí agentura Kjódo s odvoláním na zaměstnance zařízení. Zpráva přišla krátce poté, co Agentura pro atomovou energii oznámila, že se podařilo uhasit požár, jenž nádrž zchvátil.
09:39
Světová zdravotnická organizace v Ženevě prohlásila, že Japonsko postupuje v krocích, které mají ochránit obyvatelstvo před radicací, správně.
09:24
Hodnoty radiace v elektrárně Fukušima začaly po předchozím dramatickém růstu opět klesat. U hlavní brány Fukušimy byla hodnota radiace v 7:30 SEČ 596,4 mikrosievertů, zatímco hodinu po půlnoci SEČ dosahovala až 11 930 mikrosievertů, uvedla agentura Reuters s odvoláním na prohlášení mluvčího japonské vlády Jukia Edana.
09:09
Japoncům se podařilo uhasit požár v nádrži s vyhořelým palivem. "Japonské úřady potvrdily, že oheň v nádrži s vyhořelým palivem v reaktoru 4 v elektrárně Fukušima byl uhašen," oznámila MAAE.
09:07
Podle Reuters se nyní zdá, že současná jaderná krize je horší než nehoda americké atomové elektrárny Three Mile Island v roce 1979. Ta dosáhla šestého stupně na sedmibodové škále MAAE pro posuzování poruch a havárií jaderných zařízení. Katastrofa v sovětském Černobylu se jako jediná řadí na sedmý stupeň. K ní má prý situace ve Fukušimě 1 velmi daleko.