Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 17. 3. 2011 22:41

Japonskem otřáslo zemětřesení, pobřeží zasáhlo tsunami

Zdroj: iDNES.cz, ČTK a zahraniční agentury

07:15
  • Záběry z televize NHK ukazují poškozený rektor 4 jaderné elektrárny Fukušima I (16. března 2011)

    Záběry z televize NHK ukazují poškozený rektor 4 jaderné elektrárny Fukušima I (16. března 2011) / Autor: AP

00:41
V zemi už bylo evakuováno přes 440 tisíc lidí, uvedla NHK. Stovky lidí čekají na pomoc v izolovaných oblastech, nemají přitom žádné jídlo.
00:13
Z budovy čtvrtého reaktoru už žádné plameny nešlehají, hlásí japonská televize NHK.
23:49
Nový požár ve fukušimské elektrárně propukl kvůli tomu, že nebyl zcela dohašen ten předchozí.
22:58
Agentura AFP informuje o dalším požáru v budově, kde je reaktor číslo 4 jaderné elektrárny Fukušima. Podle AP stoupají plameny až nad reaktor.
22:57
Ředitel Komise pro nukleární havárie Ray Powles řekl agentuře AFP, že možnost, že větší množství lidí bude vystaveno vysokému stupni radioaktivního záření, je velmi malá. Ale dodal, že pokud opravdu budou muset čelit vážným následkům ozáření a najdou se stovky obětí, bude potřeba velkorysá humanitární pomoc ze světa.
22:49
Prezident Valného shromáždění Joseph Deiss podotkl, že zrovna před měsícem shromáždění probíralo prevenci. "Ničivé zemětřesení na Novém Zélandu a teď katastrofické tsunami v Japonsku nám připomněly, jak důležitá je prevence. Ale také jak těžké je takové katastrofy předvídat. I Japonsko, jedna z nejvyspělejších zemí, může být zdevastována," uvedl Deiss.
22:43
Valné shromáždění OSN uctilo v úterý večer minutou ticha památku obětí v Japonsku.
22:38
Lee Tin-lap, toxikolog z Hongkongu, řekl agentuře Reuters, že radiace v tuto chvíli není nebezpečná ale může mít trvalé následky. "Stále vdechujete malé množství radiace a malé množství také absorbuje vaše kůže, oči i ústa a my opravdu nevíme, jaký dlouhodobý dopad to může mít," prohlásil Lee Tin-lap.
22:31
Stupeň šest je hodnocen jako "vážná nehoda", která většinou znamená únik radiaktivní látky. Pravděpodobně si vyžádá nasazení plánovaných obranných prostředků.
22:08
Start letadel české armády zdrželo vyřizování potřebných diplomatických povolení, odstartovala až kolem půl desáté. Mezipřistání letadel bude v ruském Novosibirsku a Chabarovsku. Letouny poletí do Japonska přibližně 16 hodin a nebudou se na místě zdržovat déle, než bude nutné. Návrat je tedy pravděpodobný ve čtvrtek ráno či dopoledne.
22:00
Americký Institut pro vědu a mezinárodní bezpečnost zhodnotil závažnost dnešního havárie na elektrárně Fukušima stupněm šest, jen o jeden stupeň nižší známkou nebezpečí než byl hodnocen Černobyl.
21:55
Dva zaměstnanci elektrárny Fukušima jsou nezvěstní od úterní exploze jednoho z reaktorů. Jejich identitu japonská nukleární bezpečnostní agentura neuvádí.
21:47
Armáda vypravila dva letecké speciály do Japonska. Stroje míří do Tokia a přednostně naloží ženy a děti, dohodli se večer premiér a ministři.
21:44
Ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii Yukiya Amano požaduje více detailních infromací od pracovníků z elektrárny Fukušima. Agentura plánuje poslat do Japonska tým odborníků. "Stále věřím, že situace není tak vážná jako v roce 1985 při výbuchu Černobylu, i když poslední zprávy jsou znepokojující. Je těžké odhadnout, kam se bude situace vyvíjet," uvedl Amano.
21:28
Japonci spočítali, že je náprava škod po zemětřesení a tsunami bude stát nejméně 180 miliard dolarů. Je to o padesát procent více než při zemětřesení v roce 1995 v Kóbe, kde zemřelo šest tisíc lidí.
21:11
Musím děkovat bohu, říká devětatřicetiletý Indonésan, který už dvakrát přežil ničivou vlnu tsunami. Poprvé v rodném Acehu o Vánocích v roce 2004 a znovu minulý pátek v japonském Sendaj. Tvdí, že po zemětřesení už tušil, že tsunami přijde. (více čtěte zde)
20:51
Yukiko Hosomi tvrdí, že je s lidmi v Japonsku v kontaktu a že jim vláda o situaci s únikem radiace lže. "Jsem doslova šokován jejich optimismem a nedostatkem informací o této kritické situaci. Sleduji japonská i mezinárodní média a rozdíl mezi informacemi, které přinášejí, je neuvěřitelný. Japonská vláda i média nemluví pravdu," řekl BBC.
20:31
Z japonských kin byl stažen nový film Clinta Eastwooda Život po životě, protože příliš připomíná nynější pohromu způsobenou zemětřesením tsunami. Ve filmu jsou záběry tsunami, která v roce 2004 zabila v jihovýchodní Asii přes čtvrt milionu lidí. Společnost Warner Bros sdělila, že za nynějších okolností by další promítání filmu nebylo vhodné. (více čtěte zde)
20:30
  • Evakuovaní Japonci si rozdělují jídlo v provizorním přístřešku ve Fukušimě

    Evakuovaní Japonci si rozdělují jídlo v provizorním přístřešku ve Fukušimě / Autor: AP