Reportáž skončila 17. 3. 2011 22:41

Japonskem otřáslo zemětřesení, pobřeží zasáhlo tsunami

Zdroj: iDNES.cz, ČTK a zahraniční agentury

08:55
Francouzská ambasáda v Tokiu varovala, že by nízká úroveň radiace mohla zhruba ve 12 hodin v poledne SEČ zasáhnout i japonskou metropoli. Během úterka se totiž otočil vítr a nyní fouká ze severu, směrem od Fukušimy k Tokiu. Podle činitelů v japonském hlavním městě už hladina radiace stoupla, ale zatím "nepředstavuje problém". Podle agentury Reuters je radiace v jednom z měst poblíž Tokia asi čtyřicetkrát vyšší než normálně.
09:39
  • Japonky vaří v jednom z evakuačních center, kam se musely uchýlit po pátečním zemětřesení (15. března 2011) / Autor: AP

08:48
Japonská tisková agentura Kjódó uvedla, že poblíž reaktoru 3 byla naměřena radiace 400krát vyšší, než je roční povolený limit. Jižně od postižené elektrárny byly naměřeny až stokrát vyšší než normálně. Tyto hodnoty prý mohou představovat nebezpečí, pokud by jim lidé byli vystaveni po dlouhou dobu, ale nejsou smrtelné.
08:30
Také na ruském Dálném východě lehce vzrostly hodnoty radiace. Tamní úřady ale uklidňují, že čísla zůstala v povoleném limitu, napsala Reuters.
08:12
Podle MAEE po výbuších v reaktorech 2 a 4 ve Fukušimě 1 hoří nádrž s vyhořelým palivem u jednoho z reaktorů a radioaktivita uniká do ovzduší.
08:07
Japonské akcie prohloubily propad na více než deset procent a jejich denní ztráta byla třetí nejprudší v historii. Trh se bojí zhoršování jaderné krize po dalším výbuchu na elektrárně Fukušima a zvýšení radiace kolem Tokia.
08:05
Řada leteckých společností zrušila své lety do Japonska. Také ministerstva zahraničí různých států, včetně českého, doporučují, aby lidé zvážili případnou cestu do Japonska a pokud je to možné, spíše ji odložili.
07:43
Požár v reaktoru 4 pravděpodobně způsobil výbuch vodíku, uvedli odborníci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAEE)
07:29
Úřady v prefektuře Iwate hlasí více než tisíc mrtvých a pohřešovaných, uvádí japonská agentura Kjódó. Iwate patří k nejpostiženějším oblastem zemětřesení, které v pátek zasáhlo ostrov Honšú.
07:25
Japonci jsou ze sledu dramatických událostí ve své zemi zděšeni. Bojí se hlavně úniku jaderné radiace. "Nukleární síla je nejděsivější věc, dokonce horší než tsunami. Vláda, vládní strana, úředníci...nikdo nám, občanům, neřekne, co se skutečně děje," citovala agentura AP 63letého Isaa Arakiho z vesnice Minamisoma, kterou v pátek spláchla přílivová vlna.
07:13
Ministerstvo obrany USA upozornilo, že se radioaktivní mrak šíří do stále větší dálky. Americké vrtulníky nabraly téměř 100 kilometrů od Fukušimy malé množství radioaktivních izotopů cesia a jódu, píše ČTK.
07:02
Dosud všechny exloze v jaderné elektrárně nastaly kvůli poškozenému chladícímu zařízení. Inženýři se snaží zabránit roztavení obnažených palivových tyčí i tím, že je chladí mořskou vodou. Takový způsob je v sedmapadesátileté historii odvětví zkoušen asi poprvé, což ukazuje na vážnost situace, shodují se odborníci.
07:14
  • Žena v západojaponské Ósace čte zvláštní vydání novin s titulkem "Naměřena vysoká hodnota radiace" (15. března 2011) / Autor: AP

06:50
Vypouštění radioaktivní páry z poškozených reaktorů japonských jaderných elektráren může trvat ještě týdny nebo i měsíce. Podle listu The New York Times před tím varují američtí a japonští odborníci. Americká armáda také upozornila, že její vrtulníky zaznamenaly radiaci skoro 100 kilometrů od poničené elektrárny Fukušima 1.
06:36
Evropská komise oznámila, že svolá schůzku ministrů energetiky a jaderných expertů v Bruselu. Odborníci by měli jednat o současném dění v Japonsku.
06:25
Japonský premiér Nato Kan poslal krátkou textovou zprávu SMS na mobilní telefony obyvatel své země, v níž žádá, aby lidé šetřili s energiemi. Po zemětřesní a následné vlně tsunami Japonsko přišlo o pětinu své jaderné kapacity, píše Reuters.
06:15
Thajské úřady začaly provádět náhodné testy u potravin importovaných z Japonska. Obávají se možné jaderné kontaminace, uvedla televizní stanice BBC.
05:58
Japonská vláda nařídila bezletovou zónu v okruhu třiceti kilometrů od jaderné elektrárny Fukušima, kterou otřásl třetí výbuch. Informovala o tom japonská agentura Kjódó.
05:53
Mluvčí vlády Jukio Edano varoval, že radioaktivita, která unikla z reaktorů 2 a 4, je velmi nebezpečná. "Mluvíme tu o úrovních, které mohou ohrozit lidské zdraví," řekl. Zdůraznil však, že s rostoucí vzdáleností od elektrárny je úroveň radiace nižší.
21:10
Na středu meteorologové hlásí v Japonsku déšť a sněžení. Mnozí lidé v postižených oblastech přitom stále nemají teplo ani elektrický proud. Úřady podle agentury AP uvedly, že zatím obdržely pouze desetinu naléhavě potřebného množství potravin a dalších věcí.
Načíst další