Snímek asteroidu Itokawa

Snímek asteroidu Itokawa - Snímek asteroidu Itokawa, jak jej zachytila japonská sonda Hajabusa. | foto: Reuters

Japonská sonda prý přece jen na asteroidu přistála

Dosednout na povrch asteroidu Itokawa a získat vzorky - to byl hlavní cíl japonské sondy Hajabusa. V neděli japonská kosmická agentura JAXA oznámila, že mise nevyšla. Ve středu zprávy dementovala s tím, že se sonda povrchu asteroidu přece jen dotkla.

Podle nedělních informací agentury JAXA Hajabusa nezvládla plánované krátké dosednutí na asteroidu poté, co chvíli manévrovala několik metrů nad jeho povrchem.

Ve středečním prohlášení ale agentura sdělila, že data potvrdila nedělní přistání Hajabusy. Sonda se prý na povrchu asteroidu zdržela půl hodiny.

Hajabusa, která ke svému cíli letěla dva a půl roku, měla získat vzorky z povrchu asteroidu blízkého Zemi. Jde o vůbec první pokus o sběr vzorků z povrchu některé planetky.

Sonda nedávno přišla o modul Minerva, který měl za úkol detailně fotografovat povrch planetky. Smůla ji ale provázela i dříve. V červenci přišla o motor u osy svého prvního reakčního kola, druhé přestalo fungovat počátkem října. Tím se stala závislejší na pomocných raketách.

Itokawa má průměr kolem 600 metrů a patří k asteroidům, jejichž dráha by se mohla v budoucnu zkřížit se Zemí a ohrozit ji. Od Země je vzdálen přibližně 300 milionů kilometrů.

Je nutné znát, z jakého materiálu Itokawa a jí podobné planetky jsou a jak se chovají, aby bylo možné zvolit vhodný způsob změny jejich dráhy v případě nebezpečí.

Sonda se pokusí o další přistání

25.11.2005 - Japonská kosmická agentura oznámila, že se Hajabusa v sobotu pokusí o další přistání na asteroidu. Při předchozím krátkém doteku se jí nepodařilo sebrat žádné vzorky. Nyní tedy míří zpátky k Itokawě a očekává se, že by na ní měla přistát v sobotu kolem 7:00 japonského času (v pátek ve 23:00 SEČ).
, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video