Severoitalský Janov

Severoitalský Janov | foto: Profimedia.cz

Štědrost italské učitelky. Nemocnicím a charitě odkázala půl miliardy korun

  • 12
Severoitalský Janov překvapila bývalá nenápadná středoškolská učitelka italštiny a latiny. Odkázala více než polovinu ze svého majetku ve výši 40 milionů eur (přes miliardu korun) na dobročinné účely. Přes půl miliardy korun bylo rozděleno například mezi organizaci Amnesty International nebo janovské nemocnice.

Šestadevadesátiletá Marisa Cavannová zemřela v prosinci, její závěť ale byla otevřena teprve před několika dny. V ní žena, která neměla manžela ani děti, odkázala pět milionů eur dětské nemocnici Gaslini a dalších pět milionů eur nemocnici pro dospělé Galliera. Ta navíc dostane i její vilu, jejíž hodnota je odhadována na tři miliony eur.

„V minulosti jsme dostali další významné dary ale nikdy takového rozsahu,“ uvedl generální ředitel nemocnice Galliera Adriano Lagostena. Cavannová si přála, aby prostředky byly použity hlavně na nové přístroje a výzkum.

Žena celkově odkázala na dobročinné účely zhruba 25 milionů eur. Mezi příjemci je také řada organizací, například Amnesty International. Zhruba 3,7 milionu eur ale dostane také pečovatelka, která se o Cavannovou v posledních letech života starala. Zkrátka však podle informací tisku nepřijdou ani příbuzní seniorky.

Původ majetku bývalé středoškolské učitelky není zcela jasný. Je ale pravděpodobné, že ho žena zdědila. Podle deníku Corriere della Sera byla Cavannová příslušnicí jedné z benátských šlechtických rodin.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video