Vagon pro ženy v indonéské Jakartě

Vagon pro ženy v indonéské Jakartě | foto: AP

Jakarta zavedla růžové vagony jen pro ženy, chce skoncovat s obtěžováním

  • 65
Indonéská železnice vyčlenila v soupravách, které spojují metropoli Jakartu s předměstími, vozy pouze pro ženy. Růžově označené vagony jsou vždy na začátku a na konci soupravy. Nejlidnatější muslimská země tak chce zamezit obtěžování na přeplněných linkách.

Souprava si to pomalu šine k Jakartě a devatenáctiletá studentka Vivit Vahijunigšišová se pohodlně rozvaluje v růžově potažené sedačce. "Je to skvělý pocit," pochvaluje si jistotu, že se na ni nebude lepit žádný muž s postranními úmysly.

ŽENSKÉ VAGoNY VE SVĚTĚ

Vagony pro ženy zavedlo jako první Japonsko už před deseti lety a nyní jezdí ve dvou největších městech Tokiu a Ósace.
Růžové vagony pro ženy provozuje i Malajsie. Populární jsou ženské vagony i v Indii, na Tchaj-wanu nebo v Brazílii. Všude vedly k jejich zavedení stížnosti žen na obtěžování.

"Zejména v ranní a večerní špičce je obtěžování a osahávání velmi časté, ať už úmyslné nebo neúmyslné," říká studentka, když s knížkami pod paží vystupuje z příměstského vlaku.

Historky žen o obtěžování plnily média

Vlaky každý den do metropole dopraví asi půl milionu lidí, z čehož polovinu tvoří ženy. A právě jejich stížnosti na obtěžování v poslední době plnily schránku státní železniční společnosti PT Kereta Api Indonesia, a především první stránky novin.

Dopravce se proto rozhodl, že ze soupravy, která má osm vagonů, vyčlení vždy první a poslední pro ženy. Vozy s růžově potaženými sedačkami vyjely na trať zkušebně včera a dnes už společnost nasadila do plného provozu všech 20 vagonů.

Vagón pro ženy v indonéské Jakartě

A v následujících třech měsících hodlá nasadit i další. "Musíme ženy chránit," poznamenal mluvčí železnic Makmur Siheran a zároveň vysvětlil, že ženy mohou nadále cestovat i ve zbývajících šesti vagonech společně s muži. Ženské vagony by se podle něj mohly rozšířit do celé země.

Indonéská metropole Jakarta


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video