Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Americké jaderné zbraně se vracejí do Anglie. Obavy z Ruska narůstají

  9:36
Spojené státy se poprvé po 15 letech chystají rozmístit ve Velké Británii jaderné zbraně. Washington se tak rozhodl kvůli rostoucí hrozbě ze strany Ruska. Jaderné hlavice, které jsou určeny především k zasazování taktických jaderných úderů na velká seskupení vojenských sil, dopraví Američané na základnu britského letectva Lakenheath v hrabství Suffolk na východě Anglie.
F-35A odhazuje cvičnou verzi jaderné pumy B61-12.

F-35A odhazuje cvičnou verzi jaderné pumy B61-12. | foto: USAF

Britská média se v této souvislosti odvolávají na spisy Pentagonu. „Nezveřejněné dokumenty v databázi veřejných zakázek amerického ministerstva obrany odhalují plány na ‚jadernou misi‘, která se ‚v nejbližší době‘ uskuteční na základně britského Královského letectva (RAF) Lakenheath,“ píše deník The Telegraph.

Konkrétně by se mělo jednat o taktické jaderné pumy B61-12. Ty lze zavěsit na americké bombardéry B-2 a B-52, a stíhací letadla F-15 a F-16. Trénují s nimi i letouny F-35, které chce mít ve své výbavě i Česká republika.

Rozmístění zbraní se podle listu uskuteční v rámci programu NATO na „rozvoj a modernizaci jaderných základen“ v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

Britské ministerstvo obrany se k věci odmítlo vyjádřit s tím, že v souladu s „dlouhodobou politikou Spojeného království a NATO nepotvrzuje ani nevyvrací přítomnost jaderných zbraní na daném místě“.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

V poslední době zazněly z USA i Británie výzvy, aby se Spojené království připravilo na možnou válku mezi silami NATO a Ruskem.

Tento týden náčelník britského generálního štábu Patrick Sanders uvedl, že Velká Británie v současnosti nedělá dost pro to, aby byla schopná se bránit při potenciálním budoucím konfliktu s Ruskem.

Jaderné obavy z Trumpa. Unie musí mít vlastní arzenál, zní z Bruselu

Tvrdě kritizoval škrty ve financování armády i nedostatečnou připravenost obyvatelstva. Ačkoliv počet zájemců o službu v profesionální armádě je podle něj nyní nejvyšší za posledních šest let, britská armáda má něco přes 74 tisíc příslušníků, což je o 28 procent méně než před 12 lety. Podle Sanderse by na lepší připravenost armády bylo zapotřebí nejméně 45 tisíc rezervistů. Kancelář předsedy vlády Rishiho Sunaka však vyloučila, že by se Velká Británie chystala zavést povinnou vojenskou službu.

Souhlasíte s posílením evropské obrany americkými jadernými zbraněmi?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 sobota 3. února 2024. Anketa je uzavřena.

Šéf sekce námořnictva Pentagonu Carlos Del Toro vyzval Spojené království, aby vzhledem k nynějším hrozbám „přehodnotilo“ velikost svých ozbrojených sil .

Downing Street současnou výši výdajů na obranu ovšem hájí a uvedla, že Británie byla díky své „vojenské síle“ „partnerem, kterého si Washington vybral“ při úderech proti šíitským povstalcům Húsíům v Rudém moři.

Evropa je co do počtu jaderných zbraní ve srovnání s Ruskem i USA slabá a na americkém arzenálu tedy takticky závisí. Dohromady by na šesti základnách měly Spojené státy mít kolem stovky pum, a to v Belgii, Německu, Itálii, Nizozemsku a Turecku. Jedinými jadernými mocnostmi v západní Evropě jsou Spojené království a Francie. Hlavic mají desítky vesměs na svých ponorkách pravidelně plujících v hlubinách oceánů.

Efekt dopadu, záblesk. Rusové mají simulátor boje po užití jaderných zbraní

V souvislosti s blížícími se americkými prezidentskými volbami se spekuluje o tom, jak se USA zachovají v hrozícím konfliktu s Ruskem v případě, že se do jejich čela vrátí Donald Trump. Někteří evropští politici proto volají po vytvoření evropského jaderného deštníku.

„Trump by mohl potenciálně podkopat odstrašení NATO pomocí tweetu,“ citoval web Politico Benjamina Tallise, vedoucího pracovníka německého think-tanku DGAP.

A po potřebě nechat co nejvíce zmohutnět všechny dostupné obranné prostředky v Evropě, tedy taky hodně ty konvenční, se začíná volat napříč starým kontinentem.

Válku ukončíme atomovkou, Západ nic neudělá. Úvahy Rusů zneklidňují experty

„Nyní je okno, které může trvat jeden, dva, možná tři roky, během kterých musíme investovat ještě více do bezpečné obrany,“ varoval například minulý týden norský generál Eirik Kristoffersen.

Stejný časový horizont vidí třeba i šéf polského úřadu pro národní bezpečnost Jacek Siewiera, který v prosinci řekl , že východní křídlo NATO má jen tři roky na to, aby se připravilo na konfrontaci.

„Evropa nejenže není na válku připravena, ale ani se na válku nepřipravuje,“ varoval Tallis z německého think-tanku DGAP.

Bez USA nemá Evropská unie ani vojenské vybavení, ani lidské zdroje, aby mohla čelit Moskvě v konfliktu vysoké intenzity. „Evropané nemají kapacitu na obranu,“ řekl Daniel Fried, bývalý americký velvyslanec v Polsku. Obrana Pobaltí není podle něho bez mohutných amerických sil myslitelná.

Putin poslal do Běloruska jaderné zbraně. Nyní požádal Lukašenka o vejce

Problém se koneckonců táhne od konce studené války. Při intervenci NATO proti Srbsku v roce 1999, kdy se odtrhovalo Kosovo, si evropští generálové ke své nelibosti ověřili, že bez USA by spojené evropské síly toho proti osamělé balkánské zemi mnoho nezmohly. Tedy bez vysokých vojenských ztrát, a to vzhledem k věčně zastarávající technice.

Moderně pojatá vojenská taktika postavená na leteckých úderech, které srbské pozemní síly přišpendlily k zemi a postupně likvidovaly do té míry, že se Bělehrad prakticky vzdal, byla možná díky Američanům. Asi dvě třetiny sil zasahujících proti Srbsku patřily USA.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...