Těsný výsledek izraelských voleb. Netanjahu nejspíš skončil druhý

  • 49
V Izraeli se v úterý podruhé v letošním roce konaly předčasné volby. Podle odhadů zveřejněných okamžitě po uzavření volebních místností velmi těsně zvítězila centristická koalice Modrá a bílá někdejšího šéfa armády Bennyho Gance. Netanjahuův Likud skončil druhý.

Izraelci šli letos k urnám již podruhé poté, co se premiérovi Benjaminu Netanjahuovi nepodařilo sestavit vládní koalici po dubnových volbách. Opět se očekává, že i tentokrát výsledek bude těsný.  

Volební místnosti se uzavřely v 10 hodin večer, podle televizní stanice Channel 12 získala koalice Modrá a bílá 34 křesel a Likud 33 ze 120 křesel v parlamentu. Volební účast byla okolo osmé hodiny večerní podle úřadů 63,7 %. Hovoří se však o spíše nízké volební účasti na poměry Izraele.

Zveřejněné odhady rovněž naznačují, že rozhodující slovo v koaličních vyjednáváních by mohl mít někdejší ministr obrany Avigdor Lieberman, který stojí v čele nacionalistické strany Izrael je náš domov.

Země navíc ve své historii nikdy neměla jednobarevnou vládu. Otázky náboženství, etnické příslušnosti a politické ideologie nadále komplikují vznik pevné vládní koalice, upozornila agentura ČTK.

Po volbách v dubnu se zdálo, že Netanjahu bude mít snadnou cestu k vytvoření vládní koalice, jelikož jeho pravicový Likud spolu s jeho tradičními ultraortodoxními a nacionalistickými spojenci získal ve stodvacetičlenném parlamentu většinu.

Když se ale někdejší ministr obrany a lídr nacionalistické sekulární strany Izrael je náš domov Avigdor Lieberman postavil proti přílišnému vlivu židovských ultraortodoxních stran, zbylo Netanjahuovi pouze 60 spojenců, tedy o jednoho méně, než potřeboval k získání většiny. Místo toho, aby umožnil jinému kandidátovi pokusit se sestavit vládu, zákonodárci na popud poslanců Likudu rozpustili parlament a byly vyhlášeny další předčasné volby. 

Průzkumy předpovídají, že Liebermanova strana v nadcházejících volbách ještě posílí.

Opět těsný boj

Podle odhadů šlo v těchto volbách o těsný souboj Likudu a letos vzniklé centristické koalice Bílá a modrá někdejšího náčelníka generálního štábu izraelské armády Bennyho Gance. V minulých volbách obě strany získaly shodně 35 křesel. I tentokrát je ale podle agentury AP možné, že pro Likud i Modrou a bílou bude těžké sestavit koalici s menšími spojenci.

Vytvoření široké vládní koalice dvou největších stran by možná bylo nejsmysluplnějším řešením, jak vyvést Izrael ze současné krize. Modrá a bílá ale odmítá být ve vládě vedené premiérem, kterému hrozí obžalování z korupce. Devětašedesátiletý Netanjahu čelí obvinění ve třech korupčních kauzách. Než bude obviněn, má ho v říjnu vyslechnout generální prokurátor. Premiér tvrdí, že je obětí honu na čarodějnice.

Netanjahu: Pokud vyhraji volby, anektuji část Západního břehu Jordánu

Netanjahu, který je nejdéle působícím premiérem v izraelských dějinách, naopak pravděpodobně odmítne být ve vládě vedené někým jiným. S cílem zajistit si politické přežití a co nejvíce hlasů pro Likud tak vedl v uplynulých týdnech výraznou kampaň. 

Vítězství Likudu opakovaně prezentoval jako záruku bezpečnosti Izraele a zároveň zdůrazňoval své blízké vztahy s prezidenty USA a Ruska. Slíbil také, že pokud Likud vyhraje volby, Izrael anektuje části Západního břehu Jordánu, což vyvolalo kritiku opozice, Palestinců, arabských zemí či OSN.

Ganc je naopak podle expertů vnímán jako opatrnější a pragmatičtější. Modrá a bílá se prezentuje jako otevřenější k mírovému procesu s Palestinci a snaží se získat hlasy od arabských Izraelců, kteří tvoří zhruba pětinu oprávněných voličů, ale mají tradičně nízkou volební účast.

Po volbách se s šéfy stran setká prezident Reuven Rivlin. Za úkol bude mít vybrat stranu, která podle něj bude mít největší šanci sestavit koalici. Ta tak musí učinit do čtyř týdnů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video