Ministr zahraničí USA Antony Blinken a izraelský ministr obrany Joav Gallant po...

Ministr zahraničí USA Antony Blinken a izraelský ministr obrany Joav Gallant po schůzce v Tel Avivu. (16. října 2023) | foto: Reuters

Co zmůže diplomacie? Blinken se vrátil od Arabů do Izraele, angažuje se i Putin

  • 28
Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v pondělí vrátil do Izraele, kde byl kvůli válce Izraele s palestinským hnutím Hamás už minulý čtvrtek. V předchozích dnech Blinken o vyostření konfliktu jednal v několika arabských zemích. Situaci v Izraeli se v pondělí věnoval také ruský prezident Vladimir Putin, jenž hovořil se svými protějšky ze Sýrie, Íránu, Egypta a Palestiny. Válka Izraele s Hamásem podle některých expertů hrozí přerůst v regionální konflikt.

Blinken v Jeruzalémě jednal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem i s prezidentem Jicchakem Herzogem, kterým zopakoval, že USA podporují právo Izraele bránit se proti terorismu Hamásu.

Izraelský ministr obrany Joav Galant v pondělí Blinkenovi řekl, že „tato válka bude dlouhá, cena za ní bude vysoká, ale my zvítězíme – pro Izrael, pro židovský národ a pro hodnoty, kterým obě země věří“.

Blinken na návštěvě znovu potvrdil závazek USA poskytnout Izraeli veškerou vojenskou pomoc, kterou bude potřebovat ke své obraně. Ministr podle prohlášení rovněž jednal o regionální koordinaci s cílem usnadnit poskytování humanitární pomoci civilistům, jakož i o závazku USA získat zpět rukojmí držené v Pásmu Gazy.

Hamás je jako IS, řekl Netanjahu. Vždy budeme při vás, slíbil Blinken

Izraelská média informovala, že ve 20:00 místního času (19:00 SELČ) má v Tel Avivu zasedat izraelský bezpečnostní kabinet. Od víkendu se množí spekulace, že se schyluje k pozemní operaci izraelské armády v Pásmu Gazy. To Izrael od 7. října masivně bombarduje v odvetě za rozsáhlý útok na Izrael, který provedlo palestinské hnutí Hamás, jež v Gaze od roku 2007 vládne.

Útok Hamásu si na izraelské straně vyžádal 1 400 obětí, odvetné vzdušné údery a další operace Izraele v Pásmu Gazy připravily o život podle palestinských úřadů 2 750 lidí.

Izrael ve válce

Blinken v posledních dnech navštívil mimo jiné Saúdskou Arábii, Egypt, Katar, Jordánsko, Bahrajn a Spojené arabské emiráty.

USA usilují o to, aby se do bojů mezi Izraelem a Hamásem nepřidaly další subjekty nepřátelské vůči židovskému státu, především libanonské hnutí Hizballáh či Írán, které dlouhodobě materiálně podporují Hamás. Hizballáh už v posledních dnech také z Libanonu vypálil několik raket na sever Izraele.

Televize Al-Džazíra v pondělí s odvoláním na svůj zdroj z americké vlády uvedla, že návštěvu v Izraeli zvažuje i americký prezident Joe Biden. Podle Al-Džazíry by ale Bidenovu návštěvu mohl vnímat jako provokaci Írán.

Nestojíme o válku s Hizballáhem, tvrdí Izrael. Po kritice pustil do Gazy vodu

Spojené státy jsou velkým spojencem Izraele na Blízkém východě, kde v posledních několika letech přispěly k několika dohodám Izraele s arabskými zeměmi o normalizaci vztahů. V posledních měsících o podobné dohodě jednala s Izraelem Saúdská Arábie, což podle některých včetně Blinkena přispělo k načasování útoku Hamásu na Izrael. Arabské země totiž v minulosti slíbily, že neobnoví vztahy s Izraelem, pokud ten neuzná samostatný palestinský stát. V reakci na odvetné izraelské bombardování Pásma Gazy Rijád rozhovory o normalizaci vztahů s Izraelem přerušil.

Putin se staví do role mírotvůrce

Ruský prezident Putin v pondělí o eskalaci izraelsko-palestinského konfliktu a humanitární situaci v Pásmu Gazy telefonicky hovořil se svými protějšky ze Sýrie, Íránu, Egypta a Palestiny Bašárem Asadem, Ebráhímem Raísím, Abdalem Fattáhem Sísím a Mahmúdem Abbásem.

Putin si v pondělí rovněž telefonoval s izraelským premiérem Netanjahuem, kterému podle Kremlu vyjádřil připravenost Ruska pomoci k ukončení konfrontace a k mírovému urovnání.

Putin, na jehož rozkaz ruská vojska před 600 dny rozpoutala válku proti Ukrajině s tisíci civilními oběťmi, zdůraznil nepřijatelnost „násilí proti civilistům“. „Během všech rozhovorů byla hlavní pozornost věnována prudkému vyostření palestinsko-izraelského konfliktu,“ uvedl Kreml podle agentury RIA Novosti.

Izrael začal tanky čistit okraje Pásma Gazy, do výčtu mrtvých přibyl novinář

Putin vyjádřil „krajní znepokojení nad rozsáhlou eskalací bojových akcí, provázených katastrofálním růstem počtu obětí mezi civilními obyvateli a prohlubující se humanitární krizí v Pásmu Gazy“, dodal Kreml.

Ten podle agentury TASS také uvedl, že v telefonátech „zazněly vážné obavy, že konflikt pravděpodobně přeroste v regionální válku“.

Putin také vyslechl své protějšky, zdůrazňující vyhrocenost humanitární situace v Pásmu Gazy a nutnost zrušit izraelskou blokádu, aby do Gazy mohly být neprodleně dodány léky, potraviny a další životně nezbytné zboží.

Hamás čekal v Izraeli týdny bojů, chtěl napadnout i vzdálenější města

Ruský prezident minulý pátek varoval před pozemní operací Izraele v Pásmu Gazy, která by si podle něj vyžádala „zcela nepřijatelné“ ztráty mezi civilisty.

Na summitu postsovětských států v Biškeku Putin prohlásil, že Izrael se stal terčem bezprecedentně krutého útoku a má právo na sebeobranu. Konflikt by ale podle něj měl být vyřešen mírovými prostředky a vytvořením palestinského státu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video