Volby budou v březnu, rozhodl prezident Moše Kacav

Volby budou v březnu, rozhodl prezident Moše Kacav | foto: Reuters

Izrael je bez parlamentu, volby budou v březnu

  • 34
Prezident Moše Kacav vyslyšel izraelský parlament a rozpustil ho. Zároveň vyhlásil datum nových voleb. Izraelci navštíví volební místnosti 28. března. Předčasné hlasování o novém zákonodárném sboru čekají zemi poté, co premiér Šaron opustil vládní stranu Likud.

"Podepsal jsem dekret, který umožňuje rozpuštění Knesetu (parlamentu) a vypsání voleb na 28. března," řekl Kacav novinářům.

Vyhověl tak žádosti zákonodárců, kteří rozpuštění parlamentu projednávali od úterý. Podle izraelské ústavy musely být volby vypsány nejpozději do listopadu příštího roku, tedy dvanáct měsíců od rozpuštění parlamentu.

Vládní krizi Šaron odstartoval v pondělí. Předseda vlády v prohlášení oznámil, že opouští Likud, který před více než třiceti lety zakládal. - více zde

Šaron rovněž naznačil své další kroky tím, že založil novou liberální stranu. Političtí komentátoři mu dávají naděje, že by se mohl stát vítězem hlasování a obsadit Kneset.

Na premiérův krok ihned reagovalo osm ministrů Strany práce, kteří opustili jeho kabinet. O odchodu z vlády uvažují i ministři Likudu. Odstoupení z čela vlády avizoval i samotný Šaron, zatím však zůstává.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video