Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemůžete nic namítnout. Stálo by vás to život, říká propuštěná rukojmí Hamásu

  19:32
Izraelka Jarden Roman-Gatová byla 54 dní rukojmí palestinských teroristů. V Gaze se podle svých slov celou dobu bála znásilnění. „Nemůžete nic namítnout. Stálo by vás to život,“ líčí. V zajetí je dosud i její švagrová Carmel. Propouštění rukojmích už však několik týdnů neprobíhá. Změnit by to mohlo jednání v Egyptě, kterého se účastní i šéf Hamásu Ismáíl Haníja.

Demonstrace na podporu izraelských obětí sexuálního násilí ze strany palestinského teroristického hnutí Hamás v Londýně. Protestující kritizovali mlčení ze strany organizací pro práva žen, především pak agenturu OSN UN Women. (3. prosince 2023) | foto: Profimedia.cz

Jardenin příběh se do médií už částečně dostal. Byla tou, která svému manželovi při útěku předala dítě, protože běžel rychleji a měl větší šanci, že teroristům unikne. Komando Hamásu je nejprve zajalo všechny tři, když však spatřilo izraelský tank, teroristé zastavili auto a vydali se schovat do lesa. V tu chvíli se jejich zajatci rozhodli pro útěk.

Manžel Alon, jehož matku útočníci zastřelili už v kibucu Be’eri, se pak s tříletou dcerou Geffen devět hodin schovával v příkopě. „Přemýšlel jsem, jestli mám jít i s ní hledat Jarden. Je zraněná? Na to všechno jsem myslel. Ale řekl jsem si, že jediným mým posláním je záchrana Geffen,“ popsal Alon.

„Geffen byla úžasná. Neplakala kvůli jídlu ani vodě. Jednou řekla: ‚Tati, škoda že jsme si s sebou nevzali vodu,‘“ dodal.

Jarden také utíkala, ale zakopla a už neměla sílu znovu vstát. „Hrála jsem mrtvou, ale bylo pro mě skoro nemožné zadržet dech. Oni tak řekli: ‚Ne, ta není mrtvá. Není tu krev. Vemte ji.‘ Pak mě chytili za paže a táhli mě po zemi k autu,“ líčí žena s tím, že se jí v těch chvílích začaly stahovat kalhoty od pyžama.

Hamás páchal nekrofilii i hromadná znásilnění. Důkazy mizí, experti nestíhají

Moment popsala jako „jeden z nejděsivějších“. Bála se totiž, že ji znásilní – možná přitom ani sama nedohlédla, jak pravděpodobný scénář to byl. Forenzní experti popisují, že těla ženských obětí nesou četné známky sexuálního násilí. Některé ženy přivezli se zlomenou pánví, jiné byly svlečené od pasu dolů a viditelně zraněné. Vyděšenou Jarden však v tomto ohledu její únosci nechali na pokoji.

Zpětně říká, že se zřejmě soustředili hlavně na to, aby ji co nejrychleji dostali do Gazy, kde ji podle jejích slov jako trofej předváděli davům. Pak ji odvedli do jednoho z domů a nasadili jí hidžáb. Ten ženě zakrýval skoro celé tělo. „Byla to má jediná ochrana,“ vypráví. Po celou dobu na ni dohlíželi mužští strážci, ani v zajetí se tak nepřestala bát sexuálního násilí.

„K ničemu nemůžete mít námitky. Mohlo by vás to stát život,“ zdůrazňuje Izraelka, která se vzhledem k neustálému bombardování Gazy izraelskou armádou také bála, že zemře při jednom z náletů. „Nechtěli mě chránit. Chtěli mě hlídat jako svou kořist,“ pokračuje.

Po třech týdnech mezi teroristy pak v rádiu zaslechla, jak manželův bratranec mluví o ní a švagrové Carmel jako o rukojmích. Jarden tak došlo, že se jejímu muži i s dcerou podařilo utéct.

Rania Abú Anzaová se svými dvojčaty, která zahynula při izraelském náletu na Rafáh (3. března 2024)

Když se pak její jméno dostalo na seznam těch, které Hamás vymění za propuštěné palestinské vězně, Jardenini věznitelé prý trvali na tom, že se při odjezdu z Gazy musí tvářit nadšeně. „Divili se, proč nejsem šťastná. Skoro to vyžadovali. ‚Buď šťastná, buď už šťastná. Jedeš domů,‘“ cituje je žena. I kolem reakcí propuštěných izraelských žen a dětí se přitom mezi propalestinskými uživateli sociálních sítí vzrušeně debatovalo.

A našli se i lidé, kteří tvrdili, že život v zajetí Hamásu nemůže být tak příšerný, když se osvobozené Izraelky usmívají a mávají teroristům. Na to ovšem Izrael odpověděl, že Hamás rukojmím před propuštěním dal tišicí léky, aby vypadala spokojeněji. Jarden nicméně odmítla říct, zda to byl také její případ.

„Do toho se nechci pouštět,“ řekla Leslie Stahlové, jež s ní ve svém pořadu 30 Minutes vedla rozhovor pro americkou stanici CBS. Nyní se Izraelka angažuje v iniciativách, které tlačí na propuštění zbývajících zhruba 128 rukojmích. Je mezi nimi i ergoterapeutka Carmel, kterou někteří propuštění rukojmí podle svých slov viděli, jak se zajatými dětmi každý den cvičí jógu.

Myslela si, že je v Gaze rok. Teď jen šeptá a pláče, popisuje otec zajaté Emily

Ve chvíli, co skončilo příměří mezi Izraelem a Hamásem, se už žádní další zajatci na svobodu nedostali. Ani Carmel tak momentálně nemá velkou šanci. Vývoj války by nicméně mohla určit schůzka, která se uskuteční v Egyptě. Lídr Hamásu Ismáíl Haníja ve středu přijel do Káhiry a zdroj agentury Reuters uvedl, že se za zprostředkování Kataru a Egypta intenzivně vyjednává o možnosti druhého příměří, během kterého by Hamás propustil další rukojmí výměnou za palestinské vězně držené v Izraeli.

Podle jeho tvrzení se však jedná i o možnosti propuštění Palestinců odsouzených za vážné zločiny, zatímco Izrael trvá na osvobození zbývajících žen, které jsou drženy jako rukojmí, a nemocných. Zdroj blízký Hamásu agentuře AFP řekl, že jednání se budou věnovat návrhu na dočasné příměří v délce jednoho týdne výměnou za propuštění čtyřiceti rukojmích Hamásu, včetně žen, dětí a mužů, kteří nejsou vojáci.

Izraelská armáda ve středu oznámila, že za uplynulý den v Pásmu Gazy zasáhla 300 cílů. Do akce se zapojily jak pozemní jednotky, tak letectvo a námořnictvo. Armáda tvrdí, že v Gaze za poslední den zlikvidovala desítky ozbrojenců z Hamásu a také část jejich infrastruktury. Terčem úderů bylo také odpaliště raket, které mířily na centrální Izrael. Vojáci provedli razie v objektech využívaných Hamásem ve městě Chán Júnis na jihu Gazy. Na místě údajně objevili skrýše zbraní, munici a výbušná zařízení.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Prodej rodinného domu, 186 m2, Bystřice nad Pernštejnem
Prodej rodinného domu, 186 m2, Bystřice nad Pernštejnem

Koželužská, Bystřice nad Pernštejnem, okres Žďár nad Sázavou
3 800 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...