Palestinci pomáhají zraněnému ozbrojenci Hamasu po leteckém bombardování Izreaele v pásmu Gazy.

Palestinci pomáhají zraněnému ozbrojenci Hamasu po leteckém bombardování Izreaele v pásmu Gazy. | foto: Reuters

Izrael bombardoval štáb Hamasu, ten hrozí odvetou

  • 146
Izraelské letectvo bombardovalo v centru města Gazy hlavní štáb policie palestinského hnutí Hamas. Podle nemocničních zdrojů jeden člověk zemřel a dalších třicet bylo zraněno. Hamas na izraelský letecký úder zareagoval hrozbou, že obnoví sebevražedné útoky.

Izrael tak zahájil ohlášené odvetné akce proti palestinským radikálům, kteří od úterka ostřelují raketami z pásma Gazy území židovského státu. Jejich terčem je především město Sderot, kde bylo už zraněno šest lidí a kde probíhá částečná evakuace obyvatel.

Jen dvě hodiny poté, co se nad troskami sídla policejního štábu Hamasu vznesl tmavý dým, zaútočily izraelské bombardéry znovu. V zasaženém voze zemřel jeden člověk a těžce zraněn byl podle agentury Reuters také vyšší důstojník ozbrojené frakce Hamasu.

Armáda oznámila, že kromě leteckých úderů přemístila menší počet tanků k severnímu okraji pásma Gazy. Vojenští činitelé odmítli upřesnit cíl operace, nicméně zatím nejsou známky toho, že by se tanky připravovaly k útoku.

Izrael se o pomoc obrátil i na Evropskou unii. Izrealská šéfka diplomacie Cipi Livniová vyzvala EU k intervenci s cílem zastavit ostřelování Izraele.

"Izrael očekává od EU, že se bude angažovat v zájmu zastavení raketové palby na Izrael," zdůraznila v telefonátu šéfovi německé diplomacie Franku-Walteru Steinmeirovi. Německo v současnosti předsedá EU.

Vnitřní boje Palestinců pokračují
Hamas reagoval na letecké údery hrozbou, že jeho milice obnoví sebevražedné útoky. Zároveň obvinil Izraeal ze snahy zvýhodnit palestinské hnutí Fatah v době, kdy se obě ozbrojené frakce znovu nacházejí v zuřivých bojích. Jen od pátku zemřelo následkem vnitřních sporů palestinské samosprávy nejméně 43 lidí.

Izraelská armáda nicméně jakoukoliv spojitost mezi leteckými údery a frakčními boji Fatahu a Hamasu odmítla.

Exilový vůdce druhé z organizací Chálid Mišál kontroval v palestinské televizi al-Aqsa prohlášením, že letecké útoky v centru Gazy vytvořily "historickou příležitost" ke sjednocení palestinských frakcí proti Izraeli.

Za současné vyhrocené situace v pásmu Gazy zrušil svou ohlášenou návštěvu v Gaze palestinský prezident Mahmúd Abbás.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video