Novoroční ohňostroje v Římě (1. ledna 2021)

Novoroční ohňostroje v Římě (1. ledna 2021) | foto: Profimedia.cz

V Římě přes noc uhynuly stovky ptáků. Vyděsily je novoroční rachejtle

  • 128
V Římě o silvestrovské noci ve velkém hynuli ptáci, které vyděsil rámus od zábavní pyrotechniky odpalované z teras a balkonů, informuje v sobotu agentura APA. Vyplašení opeřenci naráželi do oken domů, výkladních skříní obchodů nebo do drátů elektrického vedení a padali na zem. Stovky ptáků uhynuly kolem hlavního nádraží Termini, kde zimuje mnoho špačků.

V Itálii mnoho ptačích druhů v důsledku stále teplejších zim neodlétá za teplem na jih, ale zůstávají v Římě. Přezimují na stromech, kde i v zimě mohou najít komáry, mouchy nebo další hmyz, kterým se živí. Ochránci zvířat i proto požadují přísná opatření, díky kterým by zvířata o silvestrovské noci měla více klidu. 

„V Itálii sice platí zákaz zábavní pyrotechniky, ale nedodržuje se. V důsledku toho každoročně na Silvestra ve velkém hynou zvířata, mnoho domácích zvířat je zraněno. Tento masakr musí skončit,“  uvedl Massimo Comparotto, který je ředitelem spolku na ochranu zvířat Oipa.

Oslavy příchodu nového roku byly v Itálii kvůli protikoronavirovým opatřením klidnější než obvykle, zranilo se výrazně méně lidí než v uplynulých letech. Zákaz používat zábavní pyrotechniku, který platil kromě Říma také v Palermu, Florencii a Milánu, lidé ovšem často ignorovali.

Mrtví ptáci rozesetí v ulicích Říma:

Úplný zákaz odpalování zábavní pyrotechniky na konci roku požadují také aktivisté v Německu. Tamní organizace Deutsche Umwelthilfe (DUH) místo rachejtlí doporučuje jiné zábavy, třeba český obyčej krájení jablek. Vadí jí znečištění ovzduší, které pyrotechnika způsobuje. 

„V příštím roce potřebujeme kromě zákazu prodeje také zákaz používání (zábavní pyrotechniky), aby lidé v Německu už opravdu nemuseli dýchat jedovatý vzduch nebo přicházet k těžkým zraněním. Zákazy petard chrání životy a zdraví,“ citovala agentura DPA šéfa DUH Jürgena Resche. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video