Posádka plavidla Aquarius pomáhá ve Středozemním moři migrantům. Loď spravují...

Posádka plavidla Aquarius pomáhá ve Středozemním moři migrantům. Loď spravují organizace Lékaři bez hranic a SOS Mediterranée (9. června 2018) | foto: Reuters

Neziskové organizaci se nelíbí, že Italové odvezou migranty do Španělska

  • 1460
Převážná část 625 migrantů na palubě lodi Aquarius francouzské organizace SOS Méditerranée se přemístí na plavidla italského námořnictva. Ta pomohou s jejich přepravou do Španělska. Migranty v neděli odmítly přijmout Itálie i Malta. Španělský premiér Pedro Sánchez v pondělí nabídl, že loď může přistát ve Valencii.

Na palubě lodi Aquarius je nyní 625 uprchlíků, z toho 123 nezletilých bez doprovodu, dalších 11 dětí a tři těhotné ženy. Čtyři těhotné ženy už byly přepraveny na italský ostrov Lampedusa, informovala agentura ANSA. Do Španělska, vzdáleného asi 1300 kilometrů, to jsou nejméně čtyři dny cesty. Aquarius má kapacitu pouze 550 lidí.

Zhruba pět stovek migrantů se přemístí na dvě italské lodě a trojice plavidel poté společně popluje do Valencie, informoval dobrovolník působící na lodi francouzské neziskové organizace Alessandro Porro. Řešení nepovažuje SOS Mediterranée za nejšťastnější: tři lodě určené pro pátrací a záchranné akce na moři budou několik dní z operací vyřazeny, řekl Porro. „Je nám líto, že tahle situace povede k více mrtvým,“ dodal.

„Lepší variantou by bylo zachráněné lidi vysadit v nejbližším přístavu, odkud mohou být přepraveni do Španělska nebo do jiné bezpečné země,“ dodala organizace. 

Ve svízelné situaci, kdy ještě nebylo oznámeno řešení, nabídl v úterý brzy ráno předseda korsické výkonné rady Gilles Simeoni, že loď francouzské neziskové organizace může přistát s uprchlíky v jednom z korsických přístavů. V noci dodala zásoby na plavidlo Malta.

Italský ministr vnitra a vicepremiér Matteo Salvini z protiimigrační strany Liga naznačil, že Itálie hodlá znemožnit vjezd do svých přístavů i další lodi, kterou provozuje německá nezisková organizace Sea Watch a která v noci na pondělí vyzdvihla u libyjských břehů z moře kolem 800 migrantů.

Rozhodnutí italské vlády uzavřít přístavy lodím neziskových organizací, které pomáhají s pátracími a záchrannými akcemi ve Středomoří, přivítal maďarský premiér Viktor Orbán. „Poslouchat tolik let, že námořní hranice nelze chránit, bylo vskutku depresivní,“ řekl na tiskové konferenci. Itálie podle něj „konečně“ prokázala vůli námořní hranice chránit.

Španělská ministryně spravedlnosti Dolores Delgadová v rozhlase Cadena SER uvedla, že Itálii hrozí za to, že loď odmítla přijmout, právní odpovědnost. „Mohla by vzniknout právní odpovědnost kvůli porušení smluv o dodržování lidských práv,“ řekla Delgadová.

„Nemálo Italů si myslí, že problém migrace zůstal viset na nich. Je pravda, že v tom byla Itálie dlouho sama,“ řekl místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. „Dokud si neuvědomíme, že je to náš společný problém a potřebujeme společné řešení, bude to náš společný neúspěch,“ dodal.

„Myslím si, že linie italské vlády je odporná,“ reagoval na kauzu mluvčí strany francouzského prezidenta Republika v pohybu (LREM) Gabriel Attal.

Itálie loď do přístavu nevpustila v neděli a obrátila se na Maltu, aby uprchlíky přijala ona. Malta ale uvedla, že záchranné operace se uskutečnily v mezinárodních vodách u Libye a koordinovala je Itálie, takže případ nespadá do maltské kompetence.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video