ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Italovi vadilo, že jeho syn je gay. Zaplatil Rumunovi, aby ho zmrzačil

  • 245
Příslovečná italská prudkost přinesla hořké ovoce v případu pětasedmdesátiletého muže, jehož syn je úspěšný chirurg v Turíně. Otce natolik rozčílila synova homosexuální orientace, že si najal Rumuna, aby chirurgovi zničil ruce. Soud homofobního muže poslal na dva roky do vězení.

Celou záležitost odstartovala fotka z jednoho bulvárního magazínu, na níž je chirurg zachycen na Francouzské riviéře ve společnosti známého herce. Chirurg už předtím řekl rodině, že je gay. Jeho otec přijal informaci klidně. „Je to jen špatný pro vnoučata,“ píše italský web La Repubblica.

Když však viděl černé na bílém synovu veřejnou inklinaci k homosexualitě, vyvolalo to v něm nečekaně silnou reakci. Svého syna začal pronásledovat, takže chirurg se musel neustále stěhovat. Lékařova matka se pokusila syna hájit, muž ji zbil. Ta se s ním poté po dvaačtyřiceti letech rozvedla.

Chirurgův otec též najal dva muže, aby zmlátili synova partnera, ten skočil v nemocnici. Jako by to nestačilo, muž podal na svého syna žalobu za údajný útok, který se nikdy nestal.

Série obtěžování kulminovala v najmutí Rumuna, kterému homofobní muž slíbil 2 500 eur (65 775 korun), pokud zlomí synovi ruce. „Je to kriminálník,“ argumentoval otec. Rumun po dva týdny chirurga sledoval, nenašel však žádný důkaz o nezákonných aktivitách. Chirurgovi následně prozradil otcův plán.

Žaloba na otce

Syn se rozhodl na otce podat žalobu. Soud v Turíně odsoudil muže na dva roky do vězení. „Rodiče nemusí rozumět rozhodnutím potomka, ale násilnosti tohoto druhu nelze ospravedlnit,“ uvedl chirurg.

Podle Fabrizia Marrazzoa, aktivisty za práva homosexuálů, jsou protihomosexuální incidenty v Itálii běžné. Jeden muž z mafiánské rodiny například málem skončil v nádrži s kyselinou poté, co se přiznal ke své homosexuální orientaci.

„Tohle se děje v 21. Století, v provincii Turín,“ komentovala případ starostka Turína Chiara Appendinová. „Tuto nenávist musíme porazit. Bez výjimky,“ dodala politička s tím, že je potřeba zákon na ochranu LGBT komunity.

Návrh, který by stanovil tvrdší tresty za násilnosti proti homosexuálům, vyvolal v Itálii velké rozepře. Podle kritiků by omezil nesouhlasné názory na LGBT problematiku. Jeho zastánci ale tvrdí, že představuje důležitý krok v tradičně konzervativní patriarchální společnosti, v níž je rozšířená kultura machismu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video