Obětí rozvodněné řeky v Itálii je už deset, tři pohřešovaní se našli

  • 5
Podle nové bilance zahynulo v pondělí v rozvodněných soutěskách národního parku Pollino na jihu Itálie nejméně deset lidí. Tři lidi, kteří se ještě v úterý dopoledne pohřešovali, se podařilo najít. Podle agentury ANSA se nacházeli v oblasti, kde nebyl telefonní signál.

Deník La Repubblica v úterý zveřejnil jména obětí. Je to pět žen a pět mužů, až na jednoho Nizozemce byli všichni Italové. Jedna žena, Italka, dlouhodobě pobývala ve Francii. Mezi oběťmi je i zkušený místní průvodce, který turisty soutěskou léta prováděl.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová už dříve řekla, že nemá informace, že mezi mrtvými či zraněnými jsou Češi.

Záchranáři v soutěsce stále pátrají po zraněných či dalších obětech dál po proudu říčky Raganello. Šéf místní civilní obrany Carlo Tansi se domnívá, že některé oběti mohly skončit až v moři, kam řeka ústí. Jedno tělo totiž záchranáři našli až pět kilometrů od místa povodní. Déšť a silný vítr trvaly několik hodin, než se počasí uklidnilo.

Zranění utrpělo šest lidí včetně dětí. Je mezi nimi také osmiletá dívka, kterou podle agentury ANSA nalezli záchranáři vedle mrtvého těla. Podchlazenou dívku záchranáři přepravili do nemocnice vrtulníkem. Celkem pak bylo zachráněno 23 lidí, uvedla ANSA s odvoláním na místní úřady.

Podle ANSA není vyloučeno, že děti jsou i mezi pohřešovanými. Pátrání komplikuje fakt, že není známo, kolik turistů v soutěskách v době neštěstí bylo, neboť kaňon je volně přístupný i bez průvodců.

Neštěstí se stalo v národním parku Pollino v Kalábrii, kde říčka Raganello vyhloubila hluboký 17 kilometrů dlouhý kaňon. V některých částech roku je přístup do něj zakázán, jindy je volně přístupný.  „Soutěska rozděluje terén a je velmi hluboká a úzká. Představte si skoro kilometrovou hloubku a šířku jen několik metrů. A teď si představte v téhle díře lidi,“ popsal místo šéf místní ochrany Tansi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video