Vítěz opakovaných istanbulských voleb a nový primátor Ekrem Imamoglu (23....

Vítěz opakovaných istanbulských voleb a nový primátor Ekrem Imamoglu (23. června 2019) | foto: Reuters

Starostovi Istanbulu hrozí vězení. Před volbami, v nichž může porazit Erdogana

  • 4
Starosta Istanbulu Ekrem Imamoglu čelí trestu, který by mu znemožnil kandidaturu v prezidentských volbách. Navrhuje ho turecká prokuratura. Politika opoziční Republikánské lidové strany (CHP) obvinili z toho, že urazil členy nejvyššího volebního orgánu. Imamoglu to odmítá. O populárním starostovi se mluví jako o možném soupeři prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Imamogluův advokát Kemal Polat agentuře AFP řekl, že prokuratura požaduje pro jeho klienta trest nejméně jeden rok a tři měsíce vězení. Trest delší než rok by ho podle advokáta vyloučil z účasti v prezidentských a parlamentních volbách, jež se uskuteční v Turecku příští rok v červnu.

Polat v pátek neuspěl se žádostí o odvolání soudce pro podjatost. Advokát tvrdí, že proces je „politickou záležitostí“ a že nedodržuje procedurální pravidla. „Za tento proces se stydím,“ řekl Imamoglu, jehož přišlo před budovu soudu podpořit zhruba tisíc lidí. Soud bude pokračovat 14. prosince, kdy přednese závěrečnou řeč obhajoba.

Před Justičním palácem v Istanbulu se sešli příznivci tamního starosty Ekrema Imamoglua, který čelí vězení za údajnou urážku členů nejvyššího tureckého volebního orgánu. (11. listopadu 2022)

Prokuratura chce poslat Imamoglua do vězení až na čtyři roky, protože se podle ní dopustil v roce 2019 urážky členů nejvyššího volebního orgánu v Turecku. Imamoglu tehdy komentoval rozhodnutí úřadu zrušit komunální volby, v nichž tento politik z CHP vyhrál.

Řekl mimo jiné, že takové rozhodnutí mohli udělat jen idioti. Opakované volby Imamoglu opět vyhrál. Starosta tvrdí, že výroky se netýkaly členů orgánu, ale že jen reagoval na jiné výroky ministra vnitra.

„Jde tu o spravedlnost a tento boj nikdy nevzdáme. Rádi bychom poděkovali lídrům a správcům našich politických stran, našim zástupcům, starostům, umělcům, novinářům, intelektuálům a všem našim občanům, kteří nám během tohoto procesu posílali své vzkazy plné podpory,“ napsal Imamoglu na Twitteru.

Neuctivé chování? Starosta Istanbulu, který pokořil Erdogana, čelí policii

Podle agentury AP může Imamoglu v případě odsouzení přijít i o úřad starosty nejlidnatějšího tureckého města. Ostatně poté, co se opoziční politik dostal do této funkce, začala Erdoganova vláda osekávat kompetence primátorů včetně toho v Istanbulu.

CHP je největší opoziční stranou v zemi a Imamoglu patří mezi politiky, kteří mají podle odborníků největší šanci porazit v prezidentských volbách Erdogana. Ten vládne Turecku už dvě desetiletí. Oficiálně však Republikánská lidová strana ještě svého kandidáta do voleb nevybrala a je možné, že jím bude spíš předseda strany Kemal Kılıçdaroglu.

Podle agentury AFP se Erdoganova vláda, jejíž popularitu snižuje především vysoká inflace a špatných stav ekonomiky, snaží opozici před volbami oslabit. Procesům a vyšetřování čelí i další představitelé CHP či prokurdské Lidově demokratické strany (HDP). Tažení proti kritikům Erdoganova vláda zesílila už po neúspěšném vojenském převratu v roce 2016.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video