Žena s dětmi v syrském táboře al-Húl pro rodiny členů Islámského státu (23....

Žena s dětmi v syrském táboře al-Húl pro rodiny členů Islámského státu (23. července 2019) | foto: Profimedia.cz

Polepšila jsem se, slibuje džihádistka, která rekrutovala Begumovou do IS

  • 104
Ve skupině bojovníků teroristické organizace Islámský stát, kterou Turecko tento týden deportovalo do Evropy, byla také francouzská džihádistka Tooba Gondalová. Právě ona naverbovala do řad islamistů Shamimu Begumovou, propagovala chalífát a oslavovala krvavé útoky v Paříži. Nyní však zpytuje svědomí a slibuje, že bude sekat dobrotu.

Dnes pětadvacetiletá Gondalová odešla před čtyřmi lety do Sýrie a přidala se k Islámskému státu (IS). Předtím žila v britském Walthamstowu a studovala angličtinu na univerzitě v Londýně. Nyní žádá Británii, aby ji umožnila společně s jejími dvěma dětmi návrat ke starému životu. 

Ačkoli Gondalová strávila většinu života v Británii, má francouzské státní občanství. Francouzské středisko pro analýzu terorismu potvrdilo, že Turecko poslalo ženu do vlasti, kde poputuje do vazby.

Jejího tříletého syna Ibrahima a rok a půl starou dceru Asiyu zatím úřady umístí do náhradní péče. Drtivou většinu stoupenců IS čeká ve Francii obvinění z členství v teroristické organizaci, za což jim hrozí desetiletý trest vězení. 

Děti členů IS se v pěstounských rodinách podrobí psychologickým testům, které odhalí, jestli děti pobyt ve válečné zóně traumatizoval. Většina z nich poté může žít u svých rodinných příslušníků, pokud nějaké mají.

Gondalová uvedla, že musela svůj francouzský pas během pobytu v Sýrii zašít do plenek svých dětí, protože IS systematicky ničil doklady totožnosti svých stoupenců přicházejících ze zahraničí. Opakovaně také prohlásila, že má povolení k trvalému pobytu v Británii. Ta ji však loni návrat zakázala.

Gondalová působila v IS jako dohazovačka

Gondalová měla uvnitř IS fungovat jako dohazovačka. Jejím úkolem bylo přemluvit ženy ze Západu, aby se v Sýrii provdaly za džihádisty. Podle listu The Times Gondalová rekrutovala také Britku Shamimu Begumovou, která do Sýrie odcestovala v roce 2015 a momentálně žije v jednom ze syrských táborů pro rodiny bojovníků IS. Také Begumové Británie návrat zakázala. 

 Gondalová se v Sýrii rovněž provdala, a to hned třikrát. Všichni její manželé  zemřeli v boji. Gondalová v listopadu 2015 otevřeně schvalovala teroristické útoky v Paříži, při kterých zemřelo 130 lidí. „Přála bych si, abych viděla zmasakrované na vlastní oči. Muselo to být krásné,“ napsala na Twitteru.

V otevřeném dopise z minulého měsíce ale žena tvrdí, že ji IS zmanipuloval. „Zoufale si přeji, aby nás britská vláda vzala zpět. Chci dokázat, že jsem se změnila. Jsem už mnohem lepší jedinec pro společnost. Pomohu zabránit tomu, aby byli zranitelní muslimové radikalizováni IS,“ napsala.

Gondalová se momentálně snaží prokázat, že její manžel a Ibrahimův otec, který se odpálil při sebevražedném útoku, měl britské občanství a tudíž by ho měl mít i jejich syn.

Před deportací žila Gondalová v syrském táboře Ain Issa, ale minulý měsíc se jí podařilo uprchnout v důsledku turecké invaze do Sýrie. Turecko ji nicméně po přechodu hranic zadrželo. Celkem turecké úřady deportovaly do Francie jedenáct lidí. V tureckých věznicích je momentálně více než tisíc členů IS.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video