Obyvatelé Mosambiku

Obyvatelé Mosambiku | foto: AP

Masakr v Mosambiku, islámští radikálové uťali hlavy více než 50 lidem

  • 221
Islámští radikálové na severu Mosambiku uťali hlavy více než padesáti lidem. Těla většiny z nich rozsekali. Podle zpravodajského serveru BBC, který informaci přinesl, jde o jednu z nejbrutálnějších akcí radikálů, kteří působí v provincii Cabo Delgado na severu Mosambiku od roku 2017.

Mosambičtí radikálové působí ve většinově muslimské části země a hlásí se k teroristickému Islámskému státu (IS). Do svých řad získávají lidi z chudých oblastí, kde je vysoká nezaměstnanost. Využívají také stížností, podle nichž mají místní lidé minimální zisk z plynu a rubínů, jež se v této části Mosambiku těží.

Pivo otrávené krokodýlí žlučí zabilo v Mosambiku sedmdesát lidí

Podle mosambických médií radikálové v pátek večer zaútočili na vesnici Nanjaba s voláním „Bůh je velký“ a zapálili lidem domy nad hlavou. Zabili tam dva lidi a unesli několik žen. Jiná skupina pak zaútočila na vesnici Muatide, od pátku do neděle tam sťala na fotbalovém hřišti více než 50 lidí a těla rozsekala.

Mosambická vláda požádala pro boj proti těmto skupinám o mezinárodní pomoc s tím, že vojáci potřebují projít speciálním výcvikem. Ochránci lidských práv tvrdí, že mosambičtí vojáci při operacích proti radikálům porušují lidská práva, zatýkají lidi bezdůvodně, mučí je a zabíjejí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: BBC, Islámský stát

Video